Putin försvarar JK Rowling i tal om cancelkultur

Harry Potter-författaren JK Rowling har fått en oväntad försvarare. I ett tal på fredagen ställde sig Rysslands president Vladimir Putin på hennes sida i ett tal om cancelkultur, rapporterar bland andra Newsweek.

ANNONS
|

I talet som Putin höll under fredagen hävdade han att väst försöker stänga ute rysk kultur från världen. Han exemplifierade det bland annat med ryska kompositörer som Pjotr Tjajkovskij och Dmitrij Sjostakovitj och jämförde ”attackerna mot rysk kultur” med de nazistiska bokbålen i Tyskland på 1930- och 40-talet. Men han tog också upp den brittiska Harry Potter-författaren som ett exempel på någon som blivit offer för så kallad cancelkultur.

– De stängde ute Joanne Rowling, barnboksförfattaren, nyligen. Bara för att hon inte tillfredsställde kraven på könsrättigheter, sa Putin.

– Nu försöker de ”cancel” vårt land och diskriminera allt som har med Ryssland att göra, fortsatte han.

ANNONS

JK Rowling gick snabbt ut och markerade mot Putins kommentar. Under fredagseftermiddagen kommenterade hon på Twitter: ”Kritik mot västerländsk cancelkultur borde kanske inte framföras av någon som håller på att slakta civila för att de gör motstånd, eller fängslar och förgiftar sina kritiker.”

I tweeten länkar hon till en artikel om den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Har anklagats för transfobi

JK Rowling har kritiserats flera gånger på grund av sina kommentarer om transpersoner. 2020 anklagades hon för transfobi efter en rad inlägg på Twitter. Det hela startade när Rowling kommenterade en artikel om jämställdhet som innehöll frasen "människor som menstruerar".

"'Människor som menstruerar'. Jag är säker på att det finns ett ord för det. Hjälp mig här", skrev Rowling och exemplifierade med engelska felstavningar av ordet "women": "Wumben? Wimpund? Woomud?"

Twitter-följare kallade kommentaren för transfobisk och JK Rowling skrev i uppföljande inlägg att hon "känner och älskar transpersoner men att radera betydelsen av kön förhindrar möjligheten för många människor att på ett meningsfullt sätt tala om sina liv."

Senare samma år kritiserades hon även för att sprida fördomar om transpersoner i sin spänningsroman ”Troubled blood” där gärningsmannen beskrevs som en ”seriemördande transvestit”.

LÄS MER:Recension: ”Julegrisen” av J.K. Rowling

LÄS MER:Spotify stänger ner i Ryssland

LÄS MER:Konspirationsteorier ligger bakom J.K. Rowlings transfobi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS