Recension: ”Heroic” i regi av David Zonana

Kadetterna på ”Heroic military college” utsätts för förnedring av en sadistisk sergeant. 18-årige Luis hamnar i ett moraliskt dilemma och funderar på att hoppa av utbildningen där ängsliga pojkar ska förvandlas till ”riktiga jäkla män”. Drömsekvenser blandas i berättelsen med verklighet på ett stundtals förvirrande sätt, menar GP:s kritiker Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

”Heroic”, som betyder heroisk, inleds med att den 18-årige Luis (Santiago Santoval) blir antagen till den långa officersutbildningen på ”Heroic military college” i Mexico city. För Luis är det inte soldatlivet som lockar utan en militärförsäkring som hans diabetessjuka mamma kommer att kunna ta del av.

Återstoden av filmen, som är kliniskt befriad från hjältemod, skildrar hur de unga kadetterna, som befinner sig längst ner i hierarkin, blir plågade och förnedrade av den relativt unge och sadistiske sergeanten Sierra (Fernando Cuautle) när han ska förvandla de ängsliga pojkarna till ”riktiga jäkla män”.

De återkommande drömsekvenserna ger ett lätt förvirrat intryck.

Det finns en del likheter med ”Ondskan”, men jag tror knappast att regissören David Zonana läst Jan Guillous bok, eller sett filmatiseringarna. Däremot har han definitivt sett första akten i Stanley Kubricks ”Full metal jacket” (1987) som Zonana bitvis försöker imitera, men i ”Heroic” saknas den rätta skärpan. De återkommande drömsekvenserna ger ett lätt förvirrat intryck.

ANNONS

Bäst fungerar filmen när Luis försätts i ett moraliskt dilemma. Han är en skicklig skytt, upplärd av sin pappa, men det kan omöjligen vara hela förklaringen till att han plötsligt är sergeant Sierras gunstling. Om Luis ställer sig på befälens sida och gör vad han blir tillsagd, till exempel misshandlar sina kadettkompisar, är delaktig i kriminell verksamhet och, i en helt överflödig scen, dödar en hund kommer tillvaron på militärhögskolan att bli väldigt mycket drägligare.

Luis börjar fundera på att helt sonika hoppa av utbildningen, men så var det detta med mammans sjukförsäkring.

Handlingen går framåt, filmen är föredömligt kort, fotot och ljudarbetet håller hög klass, men den våldsamma finalen är ett enda stort frågetecken av det enkla skälet att det är hart när omöjligt att avgöra om slutet är en dröm eller om det vi ser så att säga händer på riktigt.

LÄS MER:Recension: ”Hypnosen” i regi av Ernst de Geer

LÄS MER:Recension: ”Dune: part two” i regi av Denis Villeneuve

LÄS MER:Recension: ”Det finns alltid en morgondag” i regi av Paola Cortellesi

LÄS MER:Recension: ”All of us strangers” i regi av Andrew Haigh

Titta hellre på:

”Full Metal Jacket” (Stanley Kubrick, 1987)

”Traffic” (Steven Soderbergh, 2000)

”Ondskan” (Erik Leijonborg & Daniel di Grado, tv-serie, 2023)

Missa inga recensioner från GP Kultur

Nu kan du få alla våra filmrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Filmrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS