Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Nu kan du se film på Pater Noster – ensam

Skulle du vilja se på film? Ensam? På en karg, vindpinad klippa mitt ute i havet? Nu har du chansen. Som ett av sina traditionsenliga experiment bygger nu Göteborgs filmfestival upp en biograf i fyren Pater Noster.

Förra året kunde biobesökare se film i en gynstol. Året dessförinnan i en kista. Göteborgs filmfestival har gjort det till en tradition att varje år erbjuda ett fåtal personer en mer eller mindre tokig bioupplevelse. Den här gången ska en person få tillbringa en vecka isolerad i den berömda fyren Pater Noster där festivalen bygger upp en biograf.

Det hela är en del i Göteborgs filmfestivals tema för året – ”Sociala distanser”. Förstås en kommentar till den pågående coronapandemin som innebär att festivalen inte kan ha vanliga fysiska biovisningar utan kommer att bli beroende av digitala lösningar.

– Vi vill ha ett experimentellt förhållningssätt till biograf och film. Filmkonsumtionen är i väldigt stor förändring och vi ser en möjlighet eller ett behov av att experimentera. Vi har tidigare visat film i synagoga, kyrka och moské. Ett annat år höll vi visningar i en sarkofag. Det är både ett sätt att göra något spännande – men också att diskutera vad filmvisning är, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival.

Men visst är ni inte heller jätteledsna över den uppmärksamhet ni får varje år när ni gör den här typen av grejer?

– Det är klart vi gör det för att man ska diskutera de här frågorna. Sen har det varit väldigt lyckat och den här typen av diskussioner har verkligen uppstått.

LÄS MER: Välkommen på gynekologisk bio med Anna Odell

Scandinavium, Draken och Pater Noster

Festivalen ska alltså i första hand vara digital. Men vissa kommer ändå att få möjligheten att se film på bioduk. Förutom den isolerade personen på Hamneskär i södra Bohuslän, där Pater Noster ligger, ska vissa få se film ensamma på biografen Draken och i mittcirkeln i ett helt nedstängt Scandinavium.

Festivalen kallar konceptet ”The Isolated Cinema”.

LÄS MER: Nu går ridån upp för en jämställd filmfestival

– Där handlar det väldigt mycket om de här platser som får helt nya betydelser. Det har vi sett beröra många människor. Platser som ska vara fullt av folk men som är helt tomma, säger Jonas Holmberg.

Personen som tar plats på Hamneskär kommer dock inte att vara helt ensam på ön.

– Av säkerhetsskäl kommer vi ha en person där. Men det är ingen du kommer se eller märka av.

Det vill Jonas Holmberg, filmfestivalens konstnärlige ledare, se på Pater Noster:

”Det jag hade uppskattat bäst är Alistair Morrisons film ”Time to pause”. Brittisk film av en stillbildsfotograf som har tagit ikoniska bilder av stjärnor inom film och musik.

Under pandemin isolerade han sig och när de satte Storbritannien i lock down fortsatte han att ta porträtt, men genom Zoom. Han zoomade med tusen människor och gjorde intervjuer.

Sen gjorde han film av hela processen där man får se när han pratar med massa människor över hela världen och porträtterar dem. Det blir ett panorama över vad som skiljer oss åt och förenar oss. Det har visat visat hur olika men också gemensamma förutsättningar vi alla har.”

Ska se hela filmfestivalens program

Till Scandinavium och biograf Draken lottas platser ut. Men för att välja ut vem som ska vara på Pater Noster ska filmfestivalen genomföra intervjuer.

Vad söker ni hos den personen?

– Vi söker en person som älskar film. Som längtar efter Göteborgs filmfestival och vill se på alla våra filmer. Det är ju hela vårt program. Fyra till fem premiärer om dagen i sju dagar. Man måste inte se hela filmerna, men det finns ju inte så mycket annat att göra än att få vattenstänk på sig.

LÄS MER: Så är det att se film i en sarkofag

– Vi vill ju också att personen ska berätta kontinuerligt för oss hur det känns. Så någon som är hyfsat kommunikativ. Det är också viktigt.

– Och förstås någon som gillar att vara ensam, säger Jonas Holmberg och skrattar.

Anmälan öppnar 4 januari. Vinnarna meddelas 19 januari och personen i fyren kommer att isoleras från 30 januari.

LÄS MER: Här är Majornas egna nya queer-kanal SAQMI Play

Här visas filmer inom temat ”The Isolated Cinema”:

Pater Noster

En fyr på ön Hamnekär som utgör gränsen mellan haven Kattegatt och Skagerrak. Där ska en person få isoleras utan att träffa någon på en vecka utan bara se på film. Personen ska också rapportera om sina upplevelser.

Scandinavium

Arenan som huserar så väl världsartister som hockeylaget Frölunda är van att ta in 12 000 personer. Nu kommer i stället en besökare att sitta i en ensam biografstol i mittcirkeln.

Biograf Draken

Göteborgs filmfestivals hemmaplan. Biografen vid Järntorget brukar vara centerpunkten för festivalen nu kommer i stället årets galapremiär genomföras med en enda besökare i biostolarna. På plats är filmskaparna som presenterar filmen.

Källa: Göteborgs filmfestival

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.