Välkommen på gynekologisk bio med Anna Odell

Konstnären och filmaren Anna Odell tar i "Undersökningen" hjälp av elva män med makt för att tillsammans med dem gestalta mäns sårbarhet.
– Om även män väljer att visa sig sårbara, kanske det kan höja statusen för hela såbarheten? funderar hon under Göteborgspremiären av sitt interaktiva verk.

ANNONS

Vi promenerar mot Stigbergstorget, viker av till vänster, går in genom en port. En trappa upp, i en nedlagd gynekologisk mottagning, är det premiär för Anna Odells nya verk "Undersökningen". En interaktiv utställning specialdesignad för Göteborgs filmfestival.

Allt började egentligen med en fråga: om Anna Odell ville göra vinjettfilmen till årets festival?

– Jag var tveksam först, det är ju så lite pengar för så mycket jobb. Men så började jag fundera och fick direkt idén om en gynstol.

LÄS MER:GP kultur sänder live från filmfestivalen!

Män sitter ju ofta och bresar med benen offentligt och tar plats. Skulle de göra detsamma i en gynstol?

En man i typisk kvinnlig situation

Tanken som triggade henne var att placera män med makt i en annars typiskt kvinnlig och utsatt situation – där du naken ombeds sära på benen inför en främling, för att genomgå en undersökning av ditt underliv.

ANNONS

Från början var det tänkt att bli en kortare film. Antalet medverkande män – som nu är elva inklusive Jan Guillou, Börje Salming, Björn Eriksson, Thomas Bodström, Robert Aschberg och Göran Greider –var också betydligt färre.

LÄS MER:Anna Odell blottar sig för konsten

Men så ställde fler och fler upp, på premissen att svara på frågan "Skulle du kunna göra något som normalt bara kvinnor gör". Anna Odell fick också med sig den erfarna gynekologen Nina Bohm Starke, överläkare och docent, i processen.

– Det framstod som en rolig idé. Jag berördes också starkt av alla samtal. Man visste aldrig riktigt var de skulle landa. Samtidigt bemöttes du med en sådan fin respekt, säger hon och klappar Anna Odell på axeln.

– Jag tror inte heller att jag hade kunnat göra det här verket utan en riktig gynekolog, kontrar Anna Odell.

– Verket "Undersökningen" handlar ju inte om att jag vill se de här männens kön, utan om samtalen om hur de ser på sårbarhet och styrka. Riskerar man att förlora något om man visar sig sårbar och i så fall vad? Och om du tvekar inför att visa dig skör, vad är du då rädd för?

Består av två delar

I lokalen på Stigbergstorget tas vi emot i luckan. Vi ombeds sitta ner i väntrummet. En stund senare berättar sjuksköterskan och skådespelaren Mia Eriksson vad som ska ske.

ANNONS

Det interaktiva verket består av två delar – för den som så vill.

Först visas filmen med inledande samtal. Den gemensamma nämnaren för männen vi får möta är att de alla, på olika sätt, har uppnått status och makt.

LÄS MER:Anna Odell som den gränslösa kulturskaparen

Ganska tidigt slungas frågan om gynstolen fram: Är de beredda att sätta sig i den? En del värjer sig. Andra, som Börje Salming och Mark Levengood, tackar ja direkt.

Någon mästrar, en annan protesterar: "Gynstolen är inte alls en sårbar situation – inte för män". Göran Greider varnar Anna Odell för att hon, med sin metod, kan hamna i det han kallar för "den avantgardistiska återvändsgränden."

Publiken får samma fråga

När del ett är slut får publiken samma fråga som de medverkande männen: vill du gå vidare och sätta sig i en gynstol? Vi som tackar ja får ta varsin nummerlapp. Vi leds in i varsitt undersökningsrum och får vidare instruktioner.

LÄS MER:Anna Odell ger kvinnan plats som betäckare

Snart sitter jag med blottat kön i gynstolen inför en skärm. Där spelas fortsättningen upp: de män som tackat ja till undersökningen guidas av gynekologen Nina Bohm Starke genom standardproceduren. Flera av de medverkande männen blundar inledningsvis av obehaget.

– Spänn rumpan, kom ner lite i position, och fall isär med benen.

Att gråta ett tecken på styrka

Varför verkar det fortfarande generellt vara så känsligt för män att visa sig sårbara? frågar jag Anna Odell en stund senare, när "Undersökningen" i dubbel bemärkelse är över.

ANNONS

– Vi lever i ett samhälle där det är mycket mer okej för oss kvinnor att visa känslor och visa oss sårbara. Det är liksom traditionellt kvinnliga egenskaper...svarar hon och fortsätter:

LÄS MER:Stellan Skarsgård gästar GP live från filmfestivalen

– Samtidigt är det ju tragiskt att män historiskt sett inte har fått visa sig svaga och gråta. Att gråta kan ju lika gärna vara ett tecken på styrka. Då är det ju sorgligt att män har berövats den möjligheten. Om män väljer att visa sig sårbara kanske det rentav kan höja statusen för hela sårbarheten?

Anna Odell är en svensk regissör och konstnär.

Hennes nya visuella verk "Undersökningen" är en interaktiv filmupplevelse där Odell, tillsammans med makthavande män som Jan Guillou, Thomas Bodström, Börje Salming och Robert Aschberg, använder gynekologstolen som en metafor för sårbarhet.

"Undersökningen" har skapats unikt för Göteborgs filmfestival och kommer att visas på interaktiva specialvisningar under namnet "The gynecological cinema chair" mellan den 26 januari och 2 februari. En del av verket syns i vinjettfilmen till årets filmfestival, på temat jämställdhet.

ANNONS