Skådespelaren och regissören Felix Herngren har anklagats för att ha sökt tillstånd att exportera troféer av två babianer och en afrikansk sibetkatt, vilket han nekar till.
Skådespelaren och regissören Felix Herngren har anklagats för att ha sökt tillstånd att exportera troféer av två babianer och en afrikansk sibetkatt, vilket han nekar till. Bild: Anders Wiklund/TT

Felix Herngren: ”Jag har inte skjutit någon babian”

Han pekades ut som troféjägare som jagat babian i Afrika. Nu svarar regissören och skådespelaren Felix Herngren på anklagelserna i en stor intervju med Aftonbladet.
– Jag har inte skjutit någon babian och såklart inte heller beställt någon babiantrofé. Det kan jag svära på vid min morfars grav.

ANNONS

I våras gjorde Expressen och organisationen Djurrättsalliansen en granskning där flera kända svenskar pekades ut som troféjägare. Enligt ett dokument stämplat i Sydafrika 2017 som tidningen tagit del av bad skådespelaren och regissören Felix Herngren om att få exportera troféer av två babianer och en afrikansk sibetkatt till sin adress på Östermalm i Stockholm.

LÄS MER:Om jag blev rik på comedy – hade jag skjutit en apa då?

På sociala medier skrev hundratals personer arga och besvikna kommentarer på Herngrens Instagramkonto. Herngren själv nekade till att informationen stämde redan i våras, i ett sms till Expressen. Men utöver det har han inte velat kommentera jakten alls, förrän nu.

Svär på sin morfars grav

I en stor intervju med Aftonbladet berättar han att jakt är ett stort intresse, men att han är ”skitnoga” med att bara jaga under ordnade former och enligt de lagar och regler som finns.

ANNONS

LÄS MER:Är köttätande värre än troféjakt?

– Jag känner till dokumenten, men uppenbarligen har något blivit helt fel. Jag har inte skjutit någon babian och såklart inte heller beställt någon babiantrofé. Det kan jag svära på vid min morfars grav, säger han.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS