Svenska folket bryr sig om oskyldiga djur som blir dödade för nöjes skull, skriver insändaren.
Svenska folket bryr sig om oskyldiga djur som blir dödade för nöjes skull, skriver insändaren. Bild: Charmaine Noronha

Är köttätande värre än troféjakt?

Troféjägaren ”stillar sin lust på djurs bekostnad” genom jaktens spänning. Köttätaren gör det genom en smakupplevelse, skriver Martin Smedjeback.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Nyligen har många upprörts av kända svenska troféjägare. Under ett inlägg på Expressens Facebook-sida är det många som uttrycker sitt raseri kring Felix Herngrens jakt av babianer i Sydafrika: ”Så vidrigt!” ”Fullständigt oförlåtligt och en stor skam!”, ”Att till synes förnuftiga människor stillar sin lust på djurs bekostnad.”

Av folkstormen att döma bryr sig svenska folket om dessa oskyldiga djur som blir dödade för nöjes skull. Det borde inte förvåna eftersom vi människor i allmänhet inte stödjer våld och dödande om det inte är fråga om egen överlevnad.

Men är vanligt svenskt köttätande verkligen mer försvarbart?

ANNONS

En gång i tiden behövdes kött som energikälla när tillgången på annan mat var begränsad. Men idag, i Sverige, har vi ett fantastiskt rikt utbud av mat från växtriket. Livsmedelsverket intygar att vi klarar oss utmärkt utan djurprodukter från vaggan till graven. Det betyder att enda riktiga anledningen vi har att äta kött är för att det är gott.

Troféjägaren ”stillar sin lust på djurs bekostnad” genom jaktens spänning. Köttätaren gör det genom en smakupplevelse. Det är måhända en skillnad för oss människor men för det dödade djuret spelar vår anledning ingen roll.

Frågan är om inte leoparden på den afrikanska savannen som får en kula i huvudet av en svensk kändis har haft ett betydligt bättre liv än den gris som hållits inlåst på ett betonggolv i hela sitt liv på en svensk gård.

Martin Smedjeback, ordförande i Save Movement Sverige

LÄS MER:Troféjakt på elefant igång efter virusstopp

LÄS MER:Om jag blev rik på comedy – hade jag skjutit en apa då?

LÄS MER:Tjuvjakt på horn ökar efter coronalättnader

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS