Fansen köade för Håkans sista spelning på Ullevi

Under lördagseftermiddagen samlades peppade fans i en lång kö utanför Ullevi, där Håkan Hellström gör sin sista konsert för den här gången. Men vad är det som lockar 70 000 personer att komma och se honom kväll efter kväll?
– Alla har upplevt något i livet där Håkan har varit med, säger fanet Joel Rosén.

ANNONS
|

I kön till ståplatssektionen sitter hundratals fans redan beredda vid 16-tiden på lördagen. Vissa äter, andra dricker, och man kan lämna sin plats tillfälligt för att gå på bajamajorna strax intill kön. Kompisarna Jonathan Andersson och Tim Tompsett har precis anslutit. De har tagit på sig grönsvarta Gais-halsdukar dagen till ära. Jonathan var på plats även på den första konserten för en dryg vecka sedan.

– Det var riktigt bra. Håkan är ju göteborgare och det känner man verkligen, alla står och sjunger med och det är jättehärlig stämning. Min mamma som inte gillar Håkan var också med och hon rycktes med. ”Tro och tvivel” var den bästa låten, säger han.

ANNONS

Vad är det som är så speciellt med Håkan Hellströms musik?

– Jag är en riktig sucker för texter, jag älskar texterna. Jag behöver låtar med kontenta och det är exakt vad det är, säger Tim Tompsett.

– Han sjunger också om delar av staden som man själv kan förhålla sig till. Till exempel i ”Dom där jag kommer i från” så sjunger han om där jag kommer i från. Och i ”Tro och tvivel” sjunger han om Långedragspaviljongen, där vi har badat många gånger. Man får en känsla av att det är någon som representerar en själv och ens stad.

Jonathan Andersson och Tim Tompsett tycker inte det finns någon annan artist som Håkan Hellström.
Jonathan Andersson och Tim Tompsett tycker inte det finns någon annan artist som Håkan Hellström. Bild: Paul Wennerholm

– Jag gillar det när han blandar visor med pop. Jag är uppvuxen med Cornelis Vreeswijk och Håkan är ju hämtat mycket inspiration från Evert Taube och Cornelis men han blandar även med det moderna. Så det blir en jättehärlig mix av det, säger Jonathan Andersson.

”Texter som slår mot hjärtat”

Lite längre fram står Joel Rosén som klätt sig i sedvanlig sjömanskostym. För honom blir det den första Håkan-konserten för denna sommaren. Han beskriver det som att Håkan varit med många genom livets olika upplevelser.

– För mig har det varit så. Dålig kärlek, så har han varit där, bra kärlek så har han varit där. Och sen här live så är det stämningen som är det bästa. Det blir så jävla mycket familj och tryck och leenden. Man märker att alla är glada, det skiljer sig mycket från andra konserter.

ANNONS
Joel Rosén hoppades på Veronica Maggio som gästartist under kvällens konsert.
Joel Rosén hoppades på Veronica Maggio som gästartist under kvällens konsert. Bild: Paul Wennerholm

Även för honom är det de känslosamma texterna som är tjusningen.

– Jag har alltid varit mycket för texter som slår mot hjärtat liksom. Jag gillar att han är en artist som går på en känsla utan att vara supertalangfull. Alltså han är ju talangfull men det finns alltid någon som kan sjunga bättre eller någon som kan spela bättre men ingen gör det som Håkan.

Förstagångsbesökarna har väntat i två år

Julia Andersson, Moa Törnqvist och Signe Larsson har åkt från Dalarna för att se sin första Håkan-konsert någonsin och förbereder sig nu med skavsårsplåster eftersom de har ståplats.

Moa Törnqvist, Signe Larsson och Julia Andersson var på plats för sin första Håkan-konsert någonsin.
Moa Törnqvist, Signe Larsson och Julia Andersson var på plats för sin första Håkan-konsert någonsin. Bild: Paul Wennerholm

– Det blev ju inställt för corona, så vi har väntat länge nu. Så jävla taggad, fy fan. Han ska ju vara grym live också, så det är ju lockande det. Jag kommer grina och svimma, de kommer få lyfta mig härifrån, säger Moa.

– Jag tror det kommer bli mycket blandade känslor, säger Julia.

Även Edward Bruverius ska se en Håkan Hellström-konsert för första gången. Och även han är inne på att Håkans musik är något speciellt i en svensk kontext.

– Till skillnad från andra svenska artister, som Victor Leksell och så. Alltså det är ju bra, men allting låter samma. Håkan har ändå en speciell nisch. Fina texter och bra citat, som man kan klottra.

ANNONS
Även Edward Bruverius skulle se Håkan för första gången.
Även Edward Bruverius skulle se Håkan för första gången. Bild: Paul Wennerholm

Att Håkan Hellström lockar 70 000 åskådare varje kväll förklarar han såhär:

– Jag tror 50 procent går hit bara för att det är en grej man gör om man bor i Göteborg, eller är svensk. Andra hälften är här bara för att han är Sveriges bästa artist, han är en folkhjälte.

LÄS MER:Håkan Hellströms tredje kväll på Ullevi

LÄS MER:Recension: Håkan Hellström, Ullevi, fredag 26 augusti

LÄS MER:Hatet mot Håkan Hellström har blivit till slentrianmässigt förakt

Till konsertsommaren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS