Håkan Hellströms tredje kväll på Ullevi

Håkans tredje kväll på Ullevi bjöd en stor överraskning i form av en oväntad gäst – Greta Thunberg dök upp på scen och höll ett brandtal, och tog dessutom själv ton med Håkan Hellström. Läs GP:s direktrapportering från kvällen här.

ANNONS
|

Håkan Hellströms tredje Ullevikonsert bjöd på en oväntad gästartist. Efter att LaGaylia Frazier bjudit på en röjig avslutning av "Nu kan du få mig så lätt" blev det mörkt på scenen. Ambienta toner fyllde arenan och på skärmarna visades drönarbilder över bland annat Älvsborgsbron i kombination med suggestiva animationer.

Plötsligt klev medlemmar från miljörörelsen ”Fridays for future” ut på scen och uppmanade publiken att höja sina röster för klimatet. Självaste Greta Thunberg höll sedan ett brandtal där hon bland annat citerade väl valda Håkanlåtar: "Vi kommer inte ge upp kampen, det kommer aldrig vara över för oss" och "Även om allt ser mörkt ut så måste vi stå enade. Gå med oss och stå tillsammans i mörker".

ANNONS

Efter talet stannade gruppen kvar på scenen och Greta tog ton tillsammans med Håkan Hellström i "Tillsammans i mörker". Och gjorde det med den äran, enligt GP:s reporter på plats.

Valet av gäst var oväntat – Håkan Hellström har tidigare fått både ros och ris för att han inte tar ställning i politiska frågor. Att bjuda in ”Fridays for future” och Greta Thunberg kan ses som hans tydligaste politiska budskap hittills.

Nära rekordet

Publiksiffran stannade på 70 109, alltså snubblande nära Håkan Hellströms eget publikrekord på Ullevi från 2016, då han lockade 70 144 personer.

Kvällens gästartister, utöver Thunberg, var Tallest man on earth, Daniela Rathana och Miriam Bryant.

Tidigare konserter har artister som Daniel Lemma, Victor Leksell, Amena Alsameai och Lykke Li tagit plats bredvid Håkan Hellström och bandet.

Fredagskvällens förband var också nytt. Inför de två första konserterna var det komikern Per Andersson som tillsammans med Damorkestern fick äran att värma upp. På fredagskvällen var det i stället det symfoniska popbandet Selest, som tidigare ingått i Håkans stråkorkester och som var förband tillsammans med Freddie Wadling, Carl-Einar Häckner och Alice B vid Hellströms första Ullevikonsert 2014.

Till konsertsommaren

LÄS MER:Ny rekordsommar för Ullevi – nästan 800 000 besökare i år

LÄS MER:Så känns det för Selest att öppna för Håkan Hellström på Ullevi

LÄS MER:Nekades entré till Håkan – trots giltiga Ullevibiljetter

LÄS MER:Hatet mot Håkan Hellström har blivit till slentrianmässigt förakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS