Eric Saades kupp: Palestinasjal runt handen

När Eric Saade uppträdde på Eurovisions första semifinal trotsade han EBU:s förbud mot politiska symboler – och bar en palestinasjal runt handleden.
Kuppen väckte reaktioner från arrangören, och nu svarar Saade på kritiken.
”I mina ögon är det bara rasism”, skriver artisten i ett sms till SVT.

ANNONS
|

Artisten Eric Saade är sedan tidigare öppet kritisk till EBU:s beslut att låta Israel tävla i årets Eurovision. Han har också varit tydlig med sitt stöd för Gaza i kriget mellan Israel och Hamas.

Under tisdagskvällen trotsade han EBU:s regler när han framträdde live med vinnarlåten ”Popular” från 2011. På scenen bar han en palestinasjal fullt synlig, virad runt vänster handled.

Under genrepet inför tisdagens första semifinal i Eurovision i Malmö syntes ingen sjal under artistens nummer.

Sångaren Eric Saade har delvis palestinskt påbrå själv, eftersom hans pappa är av palestinskt ursprung men född och uppvuxen i Libanon.

Palestinska flaggan förbjuden under Eurovision

Arrangerande EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) vill helst att allt inne på arenan ska vara opolitiskt. Därför har de förbjudit flaggor från andra än de tävlande nationerna.

ANNONS

Som GP tidigare rapporterat kan den som försöker ta in palestinska flaggor, skyltar med politiska budskap eller andra symboler som ”antas störa ett lyckat evenemang” stoppas i entrén.

Under tisdagskvällen reagerade EBU på Eric Saades ställningstagande, som bryter mot reglerna.

”Vi beklagar”, skriver EBU i en kommentar till Expressen och fortsätter:

”Eurovison song contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tanken att låta tävlingen vara neutral.”

Senare på kvällen kommenterade även SVT händelsen.

”Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skriver Ebba Adielsson exekutiv producent Eurovision Song Contest 2024 i en kommentar till Aftonbladet.

Saades svar: ”Bara rasism”

Saade själv säger till SVT att han valde att bära sjalen för att visa sitt ursprung – och han slår tillbaka mot EBU:s kritik.

”Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem”, skriver artisten i ett sms till SVT.

ANNONS

LÄS MER:Palestinska flaggan förbjuden i Eurovision-arenan i Malmö

LÄS MER:Så blev vattenmelonen palestinsk protestsymbol

LÄS MER:Abba kan dyka upp på Eurovision i Malmö

LÄS MER:Missa inte detta i kvällens ESC-semifinal från Malmö

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS