Efter restriktionerna – Göteborgskrogar stänger ner

Nya restriktioner slår hårt mot krogbranschen, som nu tvingas stänga klockan 23 och återigen införa begränsningar i antal gäster och avstånd mellan dem. Flera krogar väljer nu att stänga helt, och krögarna oroar sig för personalen som precis börjat återvända till branschen.
– Vi gör så gott vi kan för att behålla så många som möjligt, säger Alexander Clarensius, delägare i Shufflegroup som bland annat driver nattklubbarna Excet och Port du Soleil.

ANNONS
|

Från och med onsdag 12 januari får krogarna ytterligare nya restriktioner, till följd av den ökade smittspridningen i landet, det meddelande statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

Samtliga krogar och restauranger ska stänga senast klockan 23.00. Verksamheterna får också en begränsning på åtta personer per sällskap med avstånd på en meter mellan och endast sittande gäster.

LÄS MER:Lisa gick på nattklubben Excets julfest – är rädd för att hon har smittat andra med corona

Alexander Clarensius är delägare i Shufflegroup, som bland annat driver nattklubbarna Excet, Port du Soleil och 8ight på Avenyn. De tvingas nu stänga flera av sina verksamheter.

– När de förra restriktionerna kom valde vi att stänga Excet med en gång. På 8eight har vi kört sit down-nattklubb men nu stänger vi också helt. På Cheri-lee får vi komprimera kvällen och ha två sittningar i stället för tre och så blir vi av med all nattverksamhet, säger Alexander Clarensius.

ANNONS

Han menar att det osäkra läget är värst för personalen, som precis börjat återvända till restaurang och krogbranschen.

– Men vi gör så gott vi kan för att behålla så många som möjligt. Kanske får man hålla ut till en dyrare kostnad för att ha kvar dem när vi kan öppna upp igen. Men det är tufft, säger han.

LÄS MER:Oliver Strige blir ny nöjeschef på klubben Lounge(s)

"Var oförberedda på detta”

Blenda-Lars Olsson, som är delägare i Dubbel Dubbel-restaurangerna och Folk på Järntorget, är förvånad över de hårdare restriktionerna.

– Det är riktigt dystert, vi vet inte hur vi ska göra riktigt. Vi var lite oförberedda på att detta skulle komma nu, vi har folk på schema och vi har inte riktigt råd att bara låta dem gå hemma efter två års pandemi, säger han.

LÄS MER:Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Folk har har haft några av sina bästa kvällar någonsin under hösten som varit. I vanliga fall stänger de 03, men nu behöver de samlas i ett krismöte för att besluta om framtida öppettider – eller om de ska hålla öppet alls.

– Det är helgen vi lever för, 80-90% av våra intäkter kommer in på fredagar och lördagar och då brukar det vara fullt. Jag vet faktiskt inte hur vi ska göra, vi får fatta ett beslut under morgondagen, säger Lars Olsson.

ANNONS

De nya restriktionerna ska omprövas om två veckor, men beräknas behöva ligga kvar i minst en månad framåt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS