Efter kulturbråket: publikrusning till Norrköpings scener

Efter Sophia Jarls (M) utspel och den uppblossande kulturdebatten har publiktrycket varit högt på Norrköpings scener. Publiken ökade med 30 procent i jämförelse med året innan både på Symfoniorkestern och Östgötatetern.
– Det är fantastiskt att se att våra salonger fylls igen, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Av ett pressmeddelande från scenkonst Öst, som samlar Norrköpings Symfoniorkester, Östgötamusiken och Östgötateatern, framgår att publiken hittat tillbaka till Norrköpings scener efter år av pandemi och fjolårets infekterade kulturdebatt.

Höstens konserter på Norrköpings symfoniorkester har varit välbesökta och Brahms Requiem drog fulla hus.

– Ett fint kvitto på att publiken uppskattar vår repertoar, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings symfoniorkester, som tror att trenden kommer att hålla i sig även 2024.

”Kulturen spelar en viktig roll i tider av kris”

Också till Östgötateatern har publiken hittat tillbaka. Under hösten ökade försäljningen, enligt pressmeddelandet, med 49 procent jämfört med samma period 2022.

– Trots inflation, höga räntor och en orolig omvärld har publiken valt att lägga pengar på en teaterbiljett. Det talar sitt tydliga språk och visar att kulturen spelar en viktig roll i tider av kris. Folk vill ha roligt, skratta och fly en tuff verklighet för en stund, säger Nils Poletti, teaterchef för Östgötateatern.

ANNONS

Under förra året hamnade Norrköping i centrum för den nationella kulturdebatten. Det efter ett utspel från Sophia Jarl (M), ordförande för stadens kommunstyrelse.

Bland annat beslöt hon och det nya styret att avskaffa kultur- och fritidsförvaltningen, införa en ny kommunal organisation och minska finansieringen av Norrköpings symfoniorkester.

Kritik på nationell nivå mot Norrköpings kulturbeslut

I Norrköping – där M styr i ”borgerlig samverkan” med KD, L och SD – ville politikerna i stället prioritera det ”kommunala kärnuppdraget”, som Jarl definierade som skola, vård och omsorg och tillväxt. Kulturen, menade hon, skulle mer stå på egna ben.

I samma veva sades stadens kulturchef upp. En diskussion pågick, och pågår fortfarande, om att avyttra konsert- och kongressanläggningen Louis De Geer – där symfoniorkestern är största hyresgäst – till kommersiella aktörer.

Besluten ledde till massiv kritik. I Dagens Nyheter påstod professorn och författaren Stefan Jonsson att det nya styret i Norrköping ”avskaffar kulturen”. En utveckling han kallade en syntes mellan nyliberalism och fascism.

Sophia Jarl (M) kallade i sin tur kommunens musiker för en ”bortskämd kulturelit” i Expressen, något som inte direkt stillade kritiken. I stället hade också Jarls partikamrat, kulturministern Parisa Liljestrand, invändningar mot det resonemanget.

Artisten Tomas Anderson Wij tog till orda och uppmanade till artistbojkott av Norrköping, något som då också hade effekt.

ANNONS

Framtiden fortsatt oviss för Norrköpings symfoniorkester

I dag är delar av Sophia Jarls kulturpolitik genomförd, och hon talar om att flytta fram positionerna. Norrköpings kultur- och fritidsförvaltning är avskaffad och kulturfrågorna ligger sedan årsskiftet i stället utspridda i ett nytt tillväxtkontor.

Framtiden för Norrköpings symfoniorkester är fortsatt oklar. Av en artikel i Svenska Dagbladet framgår att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl räknar med att planerna för Louis De Geer, och villkoren för symfoniorkestern, kommer att vara klara och presenteras inom kort. Ett av tre alternativ är att sälja både fastigheten och driftsbolaget.

LÄS MER:Norrköping kritiseras för "kulturslakt"

LÄS MER:Andersson Wij uppmanar till Norrköpings-bojkott

LÄS MER:Hot mot demokratin att stänga ute medborgare från kulturen

LÄS MER:Ingen kan veta på förhand vem som lyckas i kulturen

LÄS MER:Finns det fortfarande plats för kulturen?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS