Andersson Wij uppmanar till Norrköpings-bojkott

De tog bort stadens kulturchefstjänst och kallade ”kultureliten” för bortskämd. Nu rasar Tomas Andersson Wij mot det borgerliga styret i Norrköping och uppmanar sina artistkollegor till bojkott. Och flera hänger på kritiken.
”Jag säger som Churchill sa: Utan kultur har vi inget att försvara. Jävla moderater!!!!!” skriver Plura Jonsson i ett sms.

ANNONS
|

I ett inlägg på Instagram refererar Tomas Andersson Wij till en konsert i staden i somras då Norrköpingsbandet Eldkvarn gjorde sin sista spelning. Bandet presenterades då av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

"Det är samma Sophia Jarl som nu ihop med SD, L och KD bestämt att kultur i Norrköping inte ska få kosta staden någonting. Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas", skriver Andersson Wij och fortsätter:

"Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det".

ANNONS

Bakgrunden till kritiken är bland annat att stadens kultur- och fritidsförvaltning avskaffas och tjänsten kulturchef försvinner. Kulturverksamheterna ska i stället inordnas i ett nytt Tillväxtkontor. Det förbereds även för en utförsäljning av det allmänägda konserthuset.

Plura: ”Jävla moderater”

Bland de som gillat Andersson Wijs inlägg finns Jason ”Timbuktu” Diakité och Niklas Strömstedt har kommenterat med flera emojis med applåderande händer.

Markus Krunegård, som själv är från Norrköping, kritiserar också kulturpolitiken i staden. Han har lagt upp en story på Instagram där han länkar till författaren och professorn Stefan Jonssons DN-krönika, i vilken Jonsson skriver att kommunen avskaffat kulturen och liknar det som sker vid ”dålig satir”. I storyn skriver Krunegård:

Plura Jonsson tycker att situationen för kulturen i Norrköping ”låter illa”.
Plura Jonsson tycker att situationen för kulturen i Norrköping ”låter illa”. Bild: Nils Petter Nilsson

”Först presentera Eldkvarns sista konsert sen strypa kranen till all kultur”.

Eldkvarns frontman Plura Jonsson vill inte bli intervjuad i ärendet men han skriver såhär i ett sms till GP:

”Jag vet inte så mycket om detta. Men det låter ju illa, jag säger som Churchill sa: Utan kultur har vi inget att försvara. Jävla moderater!!!!!”

Sophia Jarl (M): ”Tomas Andersson Wij är varmt välkommen”

M-politikern Sophia Jarl publicerade i går en uppmärksammad debattartikel i Expressen där hon framhåller att ”kulturelitens privilegier” bekostas ”nästan fullt ut av skattekollektivet”.

”För mig är det en del av det bortskämda Sverige. Många ensamstående föräldrar som arbetar lever på ytterst små marginaler, kommuner har svårt att höja löner till undersköterskor och annan vårdpersonal på grund av en begränsad ekonomi och socialtjänsten saknar ofta resurser för att fullt ut kunna arbeta med människor i utsatthet men företrädare för kulturen har fortsatt skygglapparna på”, skriver hon i artikeln.

ANNONS

Efter Tomas Andersson Wijs uppmaning kommenterar Sophia Jarl det hela i ett mejl till GP. Hon tycker att Norrköping är och ska förbli en stad som välkomnar artister.

”Tomas Andersson Wij är varmt välkommen till mig i Norrköping för att både se vad som händer inom kulturlivet i Norrköping och prata om kulturens förutsättningar i stort”, skriver hon.

Sophia Jarl hävdar att styret i staden inte fattat något beslut som monterar ned kulturen. Det finns heller inga planer på att kräva att kulturen ska finansiera all sin verksamhet utan skattemedel, skriver hon.

”Allt vi säger är att det finns delar av kulturlivet, framför allt de stora institutionerna, som kan behöva göra mer för att skapa intäkter i form av t ex biljettintäkter. Vi tror att det finns en större publik att nå och vill att institutionerna arbetar aktivt med detta.”

Kulturministern: ”Inte respektfullt”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommenterade under torsdagen kritiken mot sin partikollega i ett inlägg på Instagram. Hon delar tron på att ”kulturen kan bidra till tillväxt”, skriver hon, men tar avstånd från Jarls beskrivning av "en kulturelit som försvarar sina privilegier".

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommenterar kritiken mot sin kollega i ett inlägg på Instagram. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommenterar kritiken mot sin kollega i ett inlägg på Instagram. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

”Att beskriva kultursektorn och dess företrädare som bortskämda, eller som en kulturelit som försvarar sina privilegier, är inte ett rimligt eller respektfullt sätt att uttrycka sig”, skriver hon.

ANNONS

Hon berättar att hon som kulturminister ”ägnar en stor del” av sin tid åt att besöka olika kulturverksamheter i landet.

”Det jag möter vid de besöken är inte en bortskämd elit, utan hårt arbetande yrkesutövare och kulturskapare som brinner för att skapa och tillgängliggöra kultur för medborgarna.”

LÄS MER:Plura Jonsson kämpar med formen inför Eldkvarns avsked

LÄS MER:Göteborgs konstmuseum köper ”Drömmarnas monument”

LÄS MER:Ariana Grande och Demi Lovato uppges bryta med managern Scooter Braun

LÄS MER:Sing sing i Majorna stänger

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS