DO riktar kritik mot Folkteatern

Folkteatern i Göteborg kritiseras av Diskrimineringsombudsmannen. Deras riktlinjer kring hanteringen av sexuella trakasserier brister, och måste nu förtydligas.

ANNONS
|

Folkteatern i Göteborg är ett av de företag som kritiseras av Diskrimineringsombudsmannen, DO, i efterdyningarna av #metoo.

Under 2017 och 2018 har DO granskat riktlinjer och rutiner i händelse av sexuella och andra trakasserier vid samtliga svenska kommuner och landsting. Undersökningen har även omfattat ett 60-tal arbetsplatser inom media, kultur och juridik. Vanligast är att, som i Folkteaterns fall, regler för att hantera repressalier saknas eller är ofullständiga.

LÄS MER:Operaanställda vittnar om sexuella trakasserier

De handlingar som Folkteatern lämnat in till DO uppfyller på den punkten inte kraven i diskrimineringslagen. "Visserligen framgår det att företaget har en nolltollerans mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier", skriver DO:s utredare Caroline Mitt i beslutet, och fortsätter: "Det framgår dock inte att det avståndstagande som riktlinjerna ger uttryck för även omfattar repressalier."

ANNONS

– Det stämmer att DO kritiserat oss, och det är ju bara bra att de kollar detta lite extra, säger Lotta Lekvall, vd för Folkteatern.

– Vi vill verkligen ha så bra riktlinjer som möjligt kring hanteringen av trakasserier. Det är viktigt, och så snart som möjligt kommer vi att åtgärda formuleringarna så att vi får med också skrivelser kring hur vi hanterar repressalier. Vi har haft uppe och diskuterat våra riktlinjer kring just trakasserier, och även haft kontakt med externa konsulter. Men repressalier var inget som då kom på tal.

LÄS MER:Utbredd diskriminering på Göteborgs stadsteater

Föranleddes den diskussionen av #metoo eller av något anmält fall på Folkteatern?

– Nej det fanns inget anmält fall, inte som kommit till min kännedom i alla fall. Det här var mer en allmän diskussion om våra riktlinjer i samband med #metoo.

DO:s repressalieförbud har tillkommit för att skydda den som påtalat eller anmält diskriminering på arbetsplatsen från att bli bestraffad.

Med repressalier menas i det här sammanhanget åtgärder som kan ses som en hämnd eller bestraffning. Att som arbetsgivare eller person i ledande ställning på arbetsplatsen försöka straffa eller karriärmässigt skada någon som utsatts för - eller anmält - trakasserier är olagligt enligt diskrimineringslagen.

ANNONS