De bästa bilderna från Håkan Hellström på Ullevi 2022

Fyra augustikvällar har Håkan Hellström fyllt Ullevi till brädden med dans, fyrverkerier och allsång. Fansen har åkt från hela landet, köat i tält, och sjungit med till sina favoritlåtar i regn och i solsken. GP:s reportrar, recensenter och fotografer har följt med varje kväll – se de bästa bilderna från Håkan på Ullevi 2022 här.

ANNONS
|

När Håkan Hellström i augusti 2019 meddelande att han skulle återvända till Ullevi året därpå såg allt ljust ut. Två konserter blev tre, och till slut fyra. Sedan kom pandemin. 2020 föll bort, sedan 2021. När det så äntligen var dags att genomföra de fyra konserterna fanns ett minst sagt uppdämt behov av folkfest och allsångsskrål till ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

GP:s rapportering från de två helgerna finns samlad på specialsajten Konsertsommaren, tillsammans med rapporteringen från bland annat Way out west, Ed Sheeran och Rammstein, men några godbitar hittar du här:

Fredagen 19 augusti

Publiksiffra: 68 234

Konsert med Håkan Hellström på Ullevi den 19 augusti 2022.
Konsert med Håkan Hellström på Ullevi den 19 augusti 2022. Bild: Mia Höglund

Inför den första av sommarens Ullevikonserter släppte GP poddokumentären ”Håkan Hellström – från Jazzhuset till Ullevi”, där bland andra musikjournalisten Annah Björk, gitarristen Simon Ljungman, Tomas von Brömssen, och Lars Nilsson som är producent till Håkan Hellström, reder ut vad som format Håkan Hellström till det fenomen han är i dag.

ANNONS

Vi träffade också fansen som köade i en vecka på Bergakungens tak för att kunna vara först in på Ullevi, och tog tempen på förbandet Per Andersson och Damorkestern.

Under konserten gästade Daniel Lemma under ”Tro och tvivel”, Daniela Rathana på ”Det är så jag säger det” och ”Kyss”, samt Lykke Li som satte tänderna i ”Jag vill ha allting”.

GP:s recensent Jan Andersson sammanfattade kvällen som en arbetsseger för Hellström, trots envisa regnskurar, och gav en fyra i betyg.

Lördagen 20 augusti

Publiksiffra: 69 860

Håkan Hellström på Ullevi, den tredje av fyra konserter.
Håkan Hellström på Ullevi, den tredje av fyra konserter. Bild: Jonas Lindstedt

Inför den andra konsertkvällen hade regnmolnen skingrat sig och temperaturen höjts betydligt. GP var på plats för att liverapportera och fick bland annat se Idoldeltagaren Amena Alsameai framföra ”Tro på livet”, Victor Leksell som bjöd på både sin egen superhit ”Svag” och fanfavoriterna ”Vi två, 17 år” och ”Känn ingen sorg...” Daniel Lemma återkom med ”Fri till slut”.

Recensent Anna Rosenström delade ut fyra fyrar även denna kväll, men skrev också att den präglades av högre energi och större euforikänslor än dagen innan.

GP hängde också med på efterfest, där bland andra Henke Lundqvist och Kristina Issa dansade loss till Bongo Riot (bestånde av Finn Björnulfson och Labbe Grimelund, vilka också spelar i Håkan Hellströms band).

ANNONS

Fredagen 26 augusti

Publiksiffra: 70 109

Håkan Hellström på Ullevi, den tredje av fyra konserter.
Håkan Hellström på Ullevi, den tredje av fyra konserter. Bild: Jonas Lindstedt

Helg nummer två landade mitt i sommarens sista värmebölja. GP laddade upp med att publicera unika klipp från Håkan Hellströms första tv-intervju, som blott 19-årig amatörskådespelare.

Det var dags för ett nytt förband, den relativt okända stråkensemblen Selestkvintetten, en del av bandet Selest som gästade Håkan på Ullevi redan 2014. Gästade scen gjorde även Daniela Rathana, Tallest man on earth och Miriam Bryant – men uppmärksamhetsmässigt brädades de alla av Greta Thunberg och en grupp aktivister från ”Fridays for future”. Thunberg höll ett tal och avslutade med att sjunga ”Tillsammans i mörker” tillsammans med Hellström.

GP:s recensent Johan Lindqvist gav konserten fyra fyrar och konstaterade att det var ”direkt omskakande men också befriande och efterlängtat att den annars opolitiske Håkan Hellström, som fått kritik för aldrig ta ställning, upplåter scenen till ett brandtal.”

Lördagen 27 augusti

Publiksiffra: 71 977 (nytt arenarekord)

Håkan Hellström på den fjärde och sista av 2022 års Ullevikonserter.
Håkan Hellström på den fjärde och sista av 2022 års Ullevikonserter. Bild: Paul Wennerholm

Inför den fjärde och sista kvällen var stämningen på topp bland fansen utanför Ullevi. När Håkan Hellström gick på scenen hälsade han med ”Vi är 72 000 här ikväll!”, vilket skulle innebära publikrekord. Den officiella siffran landade på 23 personer mindre än så, men Håkan Hellströms tidigare rekord var ändå slaget med råge.

ANNONS

Amena Alsameai kom tillbaka som gästartist, och så även Victor Leksell. Miriam Bryant framförde ”Nu kan du få mig sig så lätt” och ”Det kommer aldrig va över för mig” tillsammans med Hellström.

GP:s Johan Lindqvist recenserade även denna konsert. ”Det har varit fyra fantastiska kvällar på Ullevi. Finalen blev bulls-eye. Fem fyrar. Mitt hjärta är fullt av allt det som utspelat sig på den stora, vackra och färgsprakande scenen och ute i publikhavet.”

”Valborg” blev den sista låten att klinga ut på Ullevi. En läsarbild från GP:s liverapportering visade Håkan på scenkanten efter konsertens slut, där han vinkade adjö till sin rekordpublik.

LÄS MER:Ny rekordsommar för Ullevi – nästan 800 000 besökare i år

LÄS MER:Emelie drabbades av svårt migränanfall före Håkan – fick hjälp på sociala medier

LÄS MER:Hatet mot Håkan Hellström har blivit till slentrianmässigt förakt

LÄS MER:Nekades entré till Håkan – trots giltiga Ullevibiljetter

LÄS MER:Håkan Hellströms hälsning till fansen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS