Emelie Pettersson har sett Håkan flera gånger tidigare - men aldrig under ett migränanfall.
Emelie Pettersson har sett Håkan flera gånger tidigare - men aldrig under ett migränanfall.

Emelie drabbades av svårt migränanfall före Håkan – fick hjälp på sociala medier

I tre år har Emelie Pettersson väntat på fredagens konsert. Men precis före spelningen fick hon en så våldsam migränattack att hon tappade synen. Efter ett rop på hjälp, och många som hörde av sig, lyckades hon till slut ändå se Håkan på Ullevi.
– Engagemanget visar en enorm medmänsklighet när det krisar, säger hon.

ANNONS
|

Vissa tycker om Håkan Hellström lite grann. Andra har en betydligt starkare relation till artisten än så. Ett fåtal arbetar sig till och med igenom en grym, hämningslös migrän för att få dela några timmar med mannen från Frölunda.

Emelie Pettersson har besökt Ullevi två gånger tidigare för Håkans spelningar, men aldrig haft en sämre upplevelse än i fredags.

– Allting börjar på morgonen innan vi reser ner, jag har lite huvudvärk, berättar Emelie, som vanligtvis bor i Lidköping med sin sambo Sofia.

– Men så brukar det vara, det är ingenting jag tänker på. Man äter lite och sedan försvinner det.

ANNONS

Började må illa och fick synbortfall

Under resan till Göteborg börjar samma huvudvärk att accelerera. På väg till Ullevi köper Emelie ett paket Ipren – men ingenting blir bättre. Smärtan i huvudet fortsätter att stiga. Ögonen och pannan trycker sig utåt.

När Emelie och hennes partner anländer till arenan går huvudvärken in i en ny fas.

– Jag börjar få stora skakningar i kroppen, huvudvärken trycker längst framme mellan ögonen Jag mår också illa, och börjar få synbortfall.

Paret hittar ändå fram till sina platser. Emelie försöker betvinga den exploderande värken med socker och kolhydrater – hon köper en hamburgare. Men det går inte att förhandla med migränen.

– Jag mår så illa att jag tror att jag ska spy. Jag går in och sätter mig på toan i en halvtimme. Jag tänker: jag måste få tag i andra tabletter, annars går inte det här.

Samtidigt skriver Emelie en rad inlägg på olika forum där hon ber om råd. Ett stort, hjälpsamt flöde av kommentarer når henne nästan omedelbart. Emelie får tips om att kyla ner sitt huvud, om vad för tabletter som bör tas, om hur man ska sitta och ligga. Hon kan fortfarande inte se på grund av migränen.

ANNONS

– Sammanlagt var det typ... hundra olika människor som engagerade sig, berättar Emelie.

”Jag hade inget val, jag har väntat på detta i tre år”

Till slut lämnar hon toaletten och uppsöker sjukvårdspersonal på plats. De har inga migräntabletter att ge henne, men hon erbjuds två Alvedon. Något som ska göra en betydande skillnad.

– Efter tabletterna börjar jag åtminstone se igen, berättar Emelie.

– Men huvudvärken och illamåendet är kvar.

Emelie och hennes partner Sofia.
Emelie och hennes partner Sofia.

Under spelningen håller Emelie en ”jättekall burk med dricka” vid pannan. Hon lyckas ta sig igenom alla tre timmar – med migränen som främsta sällskap.

– Man får bara försöka tänka bort illamåendet och smärtan, säger hon stoiskt.

– Jag hade inget val, jag har väntat på detta i tre år.

Emelie har aldrig tidigare drabbats av ett liknande anfall ute i offentligheten.

– Eller jo, en gång på Borås djurpark, inskjuter hon.

– Men annars sker det bara hemma.

Varför tror du att det kom just nu?

– Jag har verkligen ingen aning.

Tackar alla för stödet

Även under lördagsmorgonen var Emelies huvudvärk kvar, lyckligtvis i en mildare form. När vi talas vid lite senare har den till sist försvunnit.

Däremot sitter fredags konsert kvar i minnet. Bäst under Håkans första kväll tyckte Emelie om ”Det är så jag säger det”, vilket också är hennes favoritlåt. Denna framförde Hellström tillsammans med Daniela Rathana.

ANNONS

– Den har en helt fantastisk text, menar hon.

Vad vill du säga till alla som hjälpte dig?

– Jag vill tacka för allt pepp och stöd! Otroligt att så många tog sig tid för att försöka hjälpa mig.

Hon fortsätter:

– Engagemanget visar en enorm medmänsklighet när det krisar.

ANNONS