Därför står en gorilla i gjutjärn på Gråberget

Det står en gorilla på Gråberget och tittar upp mot stjärnorna. Drömmer. Hoppas på framtiden.
– Apan är som en avlägsen släkting och en spegling av oss själva, säger konstnären Fredrik Strid.

ANNONS
|

Det är svårt att smyga ut konstverk i den här staden. Göteborgaren ser vad som händer. Tar del av flödet. Funderar och ifrågasätter.

Så när konstnären Fredrik Strid tidigare i veckan dök upp med en kranbil vid Märlspiksgatan på Gråberget i Majorna för att montera fast sin rejäla gjutjärnsgorilla i en bergsknalle då gick det inte obemärkt förbi. Göteborgarna noterade detta. Kommenterade. Och applåderade.

– Ja, det var något av ett spektakel. Många kom dit för att titta och det blev en del glada tillrop av folk som passerade, berättar Fredrik Strid som även hyllas på Instagram för sitt konstverk.

ANNONS

”Hej, vi bor precis intill och har passerat denna gedigna pjäs, häftigt!”, skriver en.

”Wow! Så fint Fredrik shit vad du är grym!”, berömmer en annan.

”Bor precis i huset intill din fantastiska gorilla. Spännande när vi vaknade i morse och tittade ut genom fönstret när han kom på plats”, skriver en tredje.

– Det är ju otroligt roligt när de som bor närmast uppskattar ens arbete.

Familjebostäder beställde konstverket

Den två meter höga och drygt två ton tunga gorillan i gjutjärn med namnet ”Navigator” blir Fredrik Strids första offentliga konstverk i Göteborg.

Han bor och jobbar i den lilla tätorten Månkarbo med 600 invånare i Tierps kommun, strax norr om Uppsala, och har ingen relation till Göteborg. Men snart kommer de boende på Gråberget i Majorna att ha en relation till honom, eller i alla fall hans rostiga apa.

Bakom projektet står Familjebostäder och Göteborgs stads konstenhet. De ville smycka upp delar av det lite småtrista Gråberget och utlyste en konsttävling med ledord som ”framåtblick” och ”tillbakablick”.

Utifrån dessa relativt vaga begrepp presenterade Fredrik Strid skisser på sin apa i gjutjärn, fick uppdraget av Göteborgs kommun och satte igång att jobba.

– Som konstnär har jag arbetat mycket med djur och natur och tänkte att jag den här gången ville skapa något utifrån människans utveckling. Vi kommer ju från primaterna och även järn är förknippat med människans utveckling med allt från Eiffeltorn till järnvägar, säger Fredrik Strid som beskriver sin konstnärliga process som ”långvarig och ihärdigt nötande”.

ANNONS

Apan blickar mot skyn och kallas ”Navigator”

Hans apa står på bakbenen och blickar upp mot stjärnorna i en lite drömmande pose och har därför fått namnet ”Navigator”.

– Jag tänker mig att apan står där och försöker klura ut hur man kan navigera med hjälp av stjärnorna. Så som vi själva funderade för länge, länge sedan.

En handfull av stadens offentliga konstverk har genom åren tippats omkull, försvunnit eller stulits från sina platser. Men den som vill välta eller smita iväg med "Navigator” lär får jobba för det. Apan väger som sagt två ton och är dessutom fastgjuten i en betongplatta.

– Hatten av för den som lyckas med det, skrattar Fredrik Strid.

Apan på Gråberget invigs onsdag 17 april med start kl 17.30

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Kupperna mot Göteborgs statyer

LÄS MER:Så mycket kostar kulturen i Göteborg – och det får vi för pengarna

LÄS MER:Här är konsten Göteborg köpte in 2021

FOTNOT: Konstverket ”Navigator” finansieras genom enprocentregeln, vilket innebär att Göteborgs kommunala bolag i samband med nyinvesteringar i byggprojekt ska avsätta en procent av investeringen i konst. Regeln gäller för bostäder, lokaler och allmänna platser som parker, lekplatser, gator och torg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS