Under en konsert den 25 juli på festivalen Rolling Loud i Miami gjorde rapparen DaBaby ett flertal homofobiska kommentarer från scen.
Under en konsert den 25 juli på festivalen Rolling Loud i Miami gjorde rapparen DaBaby ett flertal homofobiska kommentarer från scen. Bild: Charles Sykes

Därför pratar alla om rapparen DaBaby

Det har stormat rejält runt rapparen DaBaby i sommar. Här är alla turerna: De homofobiska uttalandena, ursäkterna och det allra senaste – ett raderat Instagram-inlägg.

ANNONS

DaBaby, eller Jonathan Kirk som han egentligen heter, är en prisbelönad amerikansk rappare som samarbetat med bland annat Dua Lipa.

Sedan slutet på juli har det det stormat rejält runt rapparen efter att han under en konsert den 25 juli på festivalen Rolling Loud i Miami gjort ett flertal homofobiska kommentarer från scen.

LÄS MER:DaBaby ber om ursäkt för aids-kommentarer

Bland annat ska han ha bett alla i publiken att hålla upp sina mobilficklampor förutom de som ”kom hit i dag med hiv”, samt de män som ägnar sig åt oralsex med män ”på parkeringsplatser”.

Uttalandena har fördömts av andra popstjärnor som Elton John, Questlove och Dua Lipa. Även Madonna har i ett inlägg på Instagram skrivit att "människor som du är anledningen till att vi fortfarande lever i en värld som är uppdelad av rädsla".

ANNONS

DaBaby har efter händelserna bett om ursäkt på Twitter.

Bad om ursäkt på Instagram

Därefter har han portats från flera konsertarrangörer, avbokats från flera festivaler inklusive Lollapalooza där han skulle ha uppträtt 1 augusti, samt att modemärket BoohooMAN sagt upp sitt samarbete med rapparen.

Dessutom har elva hiv-organisationer och universitet i USA i ett öppet brev bjudit in DaBaby till ett privat möte för att reda ut rapparens missuppfattningar om hiv.

LÄS MER:Hiv-organisationer bjuder in DaBaby

Den 2 augusti bad DaBaby om ursäkt igen, den här gången på Instagram.

– Jag är en man som har fått skapa sin egen väg genom väldigt tuffa förhållanden. Jag har fått folk jag känner att officiellt jobba emot mig och fått veta att det jag egentligen behövde var utbildning inom dessa ämnen och vägledning, något som varit utmanande för mig. Jag uppskattar alla som har kommit till mig med vänlighet och sträckt ut en hand för att erbjuda vishet, utbildning och resurser. Det var det jag behövde och det jag fick.

DaBabys inlägg borttaget

Men sex dagar efteråt försvann inlägget mystiskt från Instagram den 8 augusti. Det skriver Page Six.

”Alla som någonsin blivit smittade av AIDS/HIV har rätt att bli upprörda, det jag sa var inte menat att förolämpa någon”, stod det bland annat i det, enligt Expressen.

ANNONS

Att inlägget nu har tagits bort har gett upphov till spekulationer att ursäkten snarare kommit från DaBabys pressansvariga än från honom själv.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS