GP träffade 2014 den då 19-årige poeten Yahya Hassan.
GP träffade 2014 den då 19-årige poeten Yahya Hassan. Bild: Kent Hallgren

Danske poeten Yahya Hassan död

Den danske poeten Yahya Hassan är död, 24 år gammal. Det bekräftar hans familj för BT. Förutom att ge ut två kritikerhyllade diktsamlingar hann han dömas för 42 brott, spärras in på rättspsykiatrisk anstalt samt göra avtryck i den danska integrationsdebatten.

ANNONS
|

Yahya Hassan väckte stor debatt i hemlandet när han 2013 kom ut med sin självbetitlade debut, som hyllades och vars förstaupplaga sålde slut på en dag. "Yahya Hassan" blev den mest sålda diktsamlingen i Danmark på 40 år och översattes senare till nio språk.

Boken skildrar en ung mans uppgörelse med sin fattiga och strängt religiösa uppväxt i en förort till Århus, dit hans föräldrar kom som palestinska flyktingar innan han föddes.

I samband med lanseringen gav den då artonårige Hassan, som hade palestinskt påbrå, intervjuer där han anklagade sin föräldrageneration för hyckleri, sexism och att inte ha assimilerats nog i Danmark som ledde till att han fick ett enormt genomslag i den danska integrationsdebatten.

ANNONS

Yahya Hassans dikter, skrivna helt i versaler berättade om den unga huvudpersonens uppror mot fadern, hans gud, om brottslighet och sex som hyllades av kritikerna.

Vann flera tunga priser

LÄS MER:Recension: "Yahya Hassan 2" – Yahya Hassan

Journalisten Erik Eje Almqvist träffade Yahya Hassan för en intervju efter genombrottet och minns ett speciellt möte i de anrika lokalerna på danska förlaget Gyldendal.

– Han satte sig demonstrativt i andra änden av långbordet där jag hade satt mig och tände en cigg, så jag fick resa mig och gå hela vägen bort till honom. Han var kaxigt go, säger han.

– Jag upplever att han alltid fick slåss mot allt han blev, mot bilden av sig själv och att han behandlades som en upphöjd poet, som han vägrade att vara.

Diktsamlingen gav honom flera tunga litteraturpriser, men han anklagades också för att vara en skänk från ovan för Dansk Folkeparti och har både blivit dödshotad och misshandlad.

I direktsänd TV läste Hassan en dikt som innehåller strofen: ”Jeg pisser på Allah og hans sendebud, og på hans alle mulige uduelige disciple.” Han fick senare livvaktsskydd av den danska säkerhetspolisen.

Dömd för många brott

2015 tänkte Yahya Hassan ställa upp i det danska riksdagsvalet som kandidat för det nystartade Nationalpartiet. Partiet kallade sig för ett inkluderande mittenparti, men fick inte de cirka 20 000 underskrifter som krävs för att registrera ett nytt parti i folketingsvalet. I stället ställde Yahya Hassan upp som fristående kandidat i Østjyllands Storkreds där han fick 944 röster.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Yahya Hassan 2" – Yahya Hassan

Sedan blev det tyst. Men efter att ha skjutit en man i benet, dömts för 42 olika brott, bland annat misshandel, hot, skadegörelse, blottning samt brott mot ett besöksförbud mot sitt ex och spärrats in på rättspsykiatrisk anstalt kom uppföljaren "Yahya Hassan 2” utan förvarning hösten 2019. I februari nominerades boken till Nordiska rådets litteraturpris, bland annat med motiveringen ”Den är ett brinnande vittnesbörd. Dess röst kommer att höras".

LÄS MER:Yahya Hassan släpper diktsamling från fängelset

"Liksom föregångaren är boken kroppslig, befolkad av røvhuller och kukar men också upplysningar som att Margrethe den första knullade sig till Norge, och halva Sverige. Danmarks koloniala historia flimrar förbi, liksom flyktingar på lastbilsflak som "slagtesvin” och människor på någon annan plats i världen förvildar sig bland djuren. Hela världens sorg och skam i ansiktet på läsaren", skrev GP:s recensent Gordana Spasic.

Inga brottsmisstankar

Rune Lykkeberg, chefredaktör för den danska tidningen Information, kallar honom den ”utan tvivel mest inflytelserika poeten i Danmark under 2000-talet”.

– Han var en radikal poet och ett underbarn från förorten. Han var också en brottsling – i sin poesi beskrev han hur han stal, gjorde inbrott, sålde marijuana. Ingen poet i Danmark har någonsin levt under lika stor press som han, från dag ett fick han dödshot och levde omgiven av säkerhetsvakter. Samtidigt var han en radikal intellektuell med mycket att säga om majoritetssamhället. Och han var mycket, mycket intelligent. Han kommer att bli ihågkommen som dansk poesis mest spektakulära och tragiska livsöde i modern historia, säger Rune Lykkeberg till DN.

ANNONS

Han hittades död i sin lägenhet på onsdagen, uppger hans familj för danska BT. Yahya Hassan blev 24 år gammal. Enligt dansk polis råder ingen misstanke om brott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS