Cato Leins förläggare: ”Jag blev förbluffad”

Flera bilder i Cato Leins bok ”Northern silence” är tagna av en annan fotograf. Efter avslöjandet uppgav Cato Lein att det berodde på ett missförstånd mellan honom, hans franske förläggare och formgivarna på Island.
Det dementerar nu förläggaren André Frère och får stöd av Cato Lein själv.
”Det var inget missförstånd. De visste ingenting om detta. Allt ligger på mig”, skriver han i ett sms till GP.

ANNONS

För ett år sedan utsågs fotografen Cato Leins bok ”Northern silence” till Årets fotobok. Men utmärkelsen, med tillhörande pris på 40 000 kronor, återkallades i onsdags av Svenska fotografers förbund, SFF.

De hade då, via ett anonymt brev till sitt kansli, uppmärksammats på att flera bilder i boken tycks vara tagna av en annan fotograf än Cato Lein. I stället kan det röra sig om fotografier tagna av etnografen och sameforskaren Ernst Manker (1893 - 1972), något GP tidigare rapporterat om.

– Det var otroligt slarvigt av mig, men jag vill inte bli hängd för det, sa Cato Lein då.

ANNONS

Den förklaring han ger till GP i en skriftlig kommentar via mejl är att han 2017 hittade ett antal gamla negativ och superåtta-filmer på en loppis i Hemse på Gotland. Vid tidpunkten i fråga arbetade han med fotoboken ”Northern Silence”. Han hävdar att han använde, lekte och experimenterade med detaljer ur sitt loppisfynd

”Det var ett sätt att inspireras och förtydliga för sig själv och för bokens formgivare, som är från Brasilien och inte har någon relation till nordiska miljöer, den ton och känsla han ville förmedla i sin bok”, står det i kommentaren som även producenten Karin Starre varit med och formulerat. Den fortsätter:

”Detta ledde till ett första misstag. Formgivarna och Cato Leins förläggare tog för givet att material skulle vara med i boken. När misstag uppdagades borde vi naturligtvis ha kommenterat i boken att den innehåller bearbetade arkivbilder tagna av en okänd fotograf. Så skedde inte, och det var vårt andra misstag.”

Förläggaren dementerar missförstånd

I Sveriges radios Kulturnytt uppger Lein att han visat loppisbilderna för sin förläggare, men att tanken aldrig var att ha med dem i boken. Ändå hamnade de där.

– Jag tappade lite kontrollen för att formgivaren satt på Island och förläggaren i Marseille. Det är pinsamt för mig, men samtidigt finns det inget uppsåt, sa han till SR.

ANNONS

GP har fått kontakt med André Frère, den franske förläggaren bakom ”Northern silence”, som i mejl dementerar att det skulle röra sig om ett missförstånd.

"Allt jag kan säga är att det inte var något missförstånd”, skriver han och fortsätter:

"Likt dig och många andra var jag förbluffad över att tidigare i veckan bli varse att fem av fotografierna i boken ’Northern silence’ inte var tagna av Cato Lein – och Cato har aldrig berättat för oss om dem.”

Förlaget stoppar alla försäljning av ”Northern silence”

I väntan på besked från Nordiska museet till Cato Lein angående bildernas ursprung har förlaget nu bestämt sig för att stoppa all försäljning av fotoboken ”Northern silence”. Eftersom utmärkelsen och priset återkallats kommer de också att ta bort den uppgiften, skriver förläggaren.

GP har även kontaktat formgivarna Fernanda Fajardo och João Linneu, som arbetar på studion Kakkalakki i Reykjavík. De ligger bakom designen för ”Northern silence” och säger sig inte ha haft någon vetskap alls om att boken skulle innehålla bilder tagna av andra än Cato Lein.

”Ditt mejl kom som en överraskning för oss. Vi har inte vetat något om olika kontexter eller upphovspersoner runt bilderna i denna bok. Och vi har aldrig hört talas om Ernst Manker", skriver de i ett mejl.

ANNONS

Att det skulle röra sig om ett missförstånd mellan dem, förläggaren och Cato Lein dementerar de bestämt.

”Vi kan bekräfta att det aldrig varit något missförstånd från vår sida, eftersom vi aldrig delgivits information om olika upphovspersoner.”

Formgivarna har arbetat med publicisten André Frère i en rad olika bokprojekt och skriver att arbetsgången var precis som vanligt när det gäller ”Northern Silence”.

”Som formgivare får vi arbete uppdelat i en folder med bilder och en folder med text (essäer, fotnoter etc). det är vad vi har att jobba med”.

Cato Lein: ”Allt ligger på mig”

När GP når Cato Lein igen svarar han via sms:

”Det var inget missförstånd. De visste ingenting om detta. Allt ligger på mig.”

”Vi hade diskussioner om många bilder. Vilka som skulle bort, vilka som skulle få en hel sida. Om de aktuella bilderna visste de inget.”

Bilderna i boken sträcker sig från 1984 till 2016 och uttrycken är olika berättar Cato Lein i sitt sms och påpekar att det är viktigt när man gör en bok över en lång tid att bilderna håller ihop. Han förklarar att han gillade uttrycket i negativen från loppisen och att det var så han ville ha bilderna.

”Allt är slarv från mig. Och [jag] kan bara be om ursäkt för det.”

ANNONS

”Jag och förläggaren har jobbat ihop med materialet under lång tid. Men bilderna var mitt beslut. Inte formgivare eller förläggares”, skriver Cato Lein.

LÄS MER:Svenska fotografer återkallar pris till fotografen Cato Lein

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS