Svenska fotografer återkallar pris till fotografen Cato Lein

Svenska fotografers förbund drar tillbaka priset för Årets fotobok från fotografen Cato Lein sedan flera bilder i boken visat sig vara tagna av en annan fotograf. Vissa av bilderna har dessutom sålts på ett galleri i Oslo under Leins namn.
– Det var otroligt slarvigt av mig, men jag vill inte bli hängd för det, säger Cato Lein till GP.

ANNONS
|

* Texten har uppdaterats 2024-03-15, 16:37

Cato Leins ”Northern silence” utsågs till årets fotobok 2023 av Svenska fotografers förbund, SFF. Nu dras priset tillbaka och Lein ska betala tillbaka prissumman på 40 000 kronor, meddelar förbundet.

Skälet är ett anonymt brev som nyligen inkom till förbundets kansli. Av brevet, som GP tagit del av, framgår att flera av bilderna i boken tycks vara tagna av etnografen och sameforskaren Ernst Manker (1893–1972).

Nu står det klart att bilderna inte bara har funnits med i Leins bok. De har även sålts av galleriet Dáidda i Oslo. Fotografier ur ”Northern silence” har erbjudits kunderna, bland dem ”Varanger rain” som fått en prislapp på 8 000 kronor och ”Seite Varanger” för 6 000 kronor.

ANNONS

Nyligen plockades fotografierna bort, sedan galleriet fått samma anonyma brev som SFF.

– Ja vi blev väldigt överraskade och snackade direkt med Cato. Han lade sig platt, sa att det skett ett fel och att han borde upplyst om namnet.

”Otroligt slarvigt”

När GP når Cato Lein tycker han att den uppkomna situationen är väldigt jobbig.

– Jag hittade gamla negativ och en journalfilm på en loppmarknad i Hemse på Gotland. Då jobbade jag på min bok och började experimentera med bilderna. Jag hade ingen aning då om att det fanns en riktig fotograf bakom.

Att bilderna hamnade i boken ska bero på ett missförstånd mellan Cato Lein, förläggaren och formgivaren. Just nu inväntar han svar från Nordiska museet angående de berörda bilderna i boken – om alla är tagna av Ernst Manker, vilket förfäktas i det anonyma brevet.

Cato Lein är en av Sveriges mest kända porträttfotografer och har arbetat för bland andra GP och DN. Han säger nu att han borde lagt information om vem som tagit bilderna längst bak i boken.

– Det är mitt fel och jag lägger mig på rygg. Det är otroligt slarvigt av mig, men jag vill inte bli hängd för det.

ANNONS

Har lagt upp bilderna i sociala medier

I sina sociala medier har Cato Lein lagt upp minst två av de aktuella fotografierna, med hänvisning till sin bok, utan att det framgår att han inte är upphovsmannen.

Galleristen Pernille Persen i Oslo tror dock att det hela är ett missförstånd.

– Vi curerade vår utställning och tog bilder från boken, och blev väldigt överraskade över det här beskedet, säger hon.

Upplever du att ni har blivit lurade?

– Vi ser det inte så egentligen. Han har glömt att upplysa oss om att det rör sig om reproduktioner, och vem fotografierna kommer från. Nu tog vi bort de bilder som inte är hans, och tog upp det med Cato Lein att det får vara hans ansvar att bekräfta sina bilder.

Enligt henne ska Cato Lein nu också ha pratat med Ernst Mankers son.

– Så länge han nu försöker ställa allt till rätta så ser jag ingen grund till att bojkotta honom som fotograf.

Annika Thörn Legzdins, ordförande i sektionen Fotoförfattarna står bakom fotobokspriset, anser att förbundet delat ut priset på felaktiga grunder.

– För oss är det här rätt pikant. Vi är en organisation som värnar om upphovsrätten. Därför valde vi att dra tillbaka priset, för vare sig man haft ont uppsåt eller inte så får man inte bryta mot upphovsrätten på det här sättet, säger hon.

ANNONS

* Förtydligande: I en tidigare version gick det att göra tolkningen att Pernille Persen på galleriet Dáidda i Oslo lägger skulden till den uppkomna situationen på förläggaren. I själva verket menar hon att det rent allmänt tycks röra sig om ett missförstånd, vilket hon fått höra från Cato Lein.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS