Carola bjuder på gospel-jul i Scandinavium

I år firar Carola fyrtio år sedan ”Främling” med ett fullkomligt proppat spelschema. Runt om i landet kör hon fyra typer av konserter; rock, pop, gospel och musikal. Men det räcker inte förklarar stjärnan.
– Det blir en julkonsert! Julen är en egen värld. När det väl blir november, december, är det väldigt många som längtar efter att fira in julen och dekorera och göra det mysigt.

ANNONS
|

Den 16 december ska Carola, en orkester och en gospelkör inta Scandinavium för en jul-gospelkonsert. Eller som teamet själv presenterar det: ”sjunga om tro, hopp och kärlek i en sprakande julkonsert med svängiga gospelarrangemang”.

Det är förstås inget ovanligt att Carola bjuder på julkonsert (hon har en hel lada för ändamålet på hemmaplan i Steninge slottsby), men hon gör det under ett speciellt år. 2023 har det nämligen gått fyrtio år sedan Carola Häggkvist ställde upp och vann Melodifestivalen med ”Främling” och nådde en nästan ofattbar stjärnstatus. Detta firar hon i år med vad hon kallar ”4 faces”, alltså fyra ansikten av hennes musikaliska karriär; pop, rock, gospel och musikal. Ett koncept hon nu åkt land och rike runt med. Göteborg har exempelvis bjudits på rockkonsert på Pustervik och snart väntar gospel i Frihamnskyrkan.

ANNONS

”Jul i Betlehem” lever fortfarande i Carola

Totalt ger Carola fyrtio konserter på ett drygt halvår, inte riktigt dansbandsnivåer, men nära nog för att få unna sig ett vinterlov. Men icke. Nu väljer stjärnan att lägga till ytterligare ett ansikte – julgospel. Och det kanske inte är så förvånande givet Carolas långa relation till julmusik.

– Det var 83, Bert Karlsson var på hugget såklart, och vi gjorde en ep med julsånger (”Julefrid med Carola”). Sen en till på 90-talet (”Jul”) och sen frågade norska Erik Hillerstad om vi skulle till Betlehem och spela in. ”Går det?” frågade jag och han sade ja. Det (”Jul i Betlehem”) blev en av de mest storsäljande julplattorna någonsin. Känslomässigt lever den kvar hos mig, säger hon och fortsätter:

– Varje gång det blir jul och jag inte har varit på turné har det känts märkligt.

Utlovar ”Himlen i min famn” med extra driv

Carola kan alltså pusta ut. Julkonserten blir av, i Scandinavium, tillsammans med Magnus Spångbergs orkester och kören som backar upp henne under årets gospelkonserter. Många av låtarna kommer publiken nog att känna igen; ”Himlen i min famn”, ”Nu tändas tusen juleljus", ”O come, all ye faithful”, till exempel. Men Carola utlovar ändå lite mer driv än vanligt.

– Jag har tänkt att folk ska få känna att nu åker vi, att det är lite skjuts i grejerna. Men så ska man förstås få landa i lugnet och friden.

ANNONS

Konserten sker lördagen den 16 december och beroende på trycket kan det även bli ytterligare en spelning dagen därpå .

– Det känns fint att mitt år toppas med detta, säger Carola.

LÄS MER:Så blev Carolas låt från 1983 en partyhit för millennials

LÄS MER:Guide kulturkalas

LÄS MER:GP Scen på Kungstorget med Jackie Mere, Josef Slunge och Klara Goliger

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS