Brazil Jacks cirkusdirektör har tagit en dödsglob till Heden

Cirkus Brazil Jack firar 125 år, och intar Göteborg under hela helgen. GP gjorde ett besök bland knivkastare, fastspända assistenter, besinningslösa motorcyklister – och en cirkusmästare som uppskattar faran.

ANNONS
|

– Har du sett dödsgloben?

Cirkusdirektör Trolle Rhodin får ett särskilt ljus i ansiktet. Vi befinner oss inne i ett cirkustält på Heden, trettio minuter innan lördagens första föreställning. Rhodin upprepar:

– Du måste se dödsgloben.

Vi vandrar genom tältet och når snart ett enormt, ihåligt silverklot.

– I slutet av föreställningen kommer den här resa sig mot taket, berättar Trolle Rhodin och höjer händerna.

– Fyra motorcyklister kör upp på en ramp, in i klotet, och sen kors och tvärs över väggarna. De utmanar döden. De har ett tryck på fyrahundra kilo som hänger över axlarna där inne, förstår du vilka nackmuskler de här männen har?

ANNONS

Han skakar på huvudet.

– Under sista delen av föreställningen tas underdelen av globen bort. Skulle motorcyklarna få punka flyger männen ut, sprängs eller krockar, säger Trolle och tillägger:

– Men det har aldrig blivit en explosion.

”Jag ville ta tillbaka det som var spännande med cirkusen”

Trolle Rhodin är en man i faran och äventyrets tjänst, detta är tydligt. 35-åringens släkting startade Brazil Jack för 125 år sedan, Rhodin tog över 2018. Cirkuskonsten sitter i hans kropp, uttryck och tal. I hans hållning och skratt.

Trolle Rhodin i sin pyntade cirkusrock.
Trolle Rhodin i sin pyntade cirkusrock. Bild: Thomas Johansson

– Jag ville ta tillbaka det som är spännande på riktigt med cirkusen när jag tog över. Det som får adrenalinet att bulta i huvudet och blodet att rinna i kroppen, berättar Trolle.

– Cirkusen var lite gammal, rostig och dammig.

Cirkuskonsten har mycket riktigt haft ett dåligt rykte under senare decennier. Hanteringen av djur har som bäst varit nonchalant, som sämst barbarisk, till exempel. Rhodin slutade omedelbart med djurinslag när han tog över.

Trolle Rhodin och hans muntra kollegor vid föreställningens slut.
Trolle Rhodin och hans muntra kollegor vid föreställningens slut. Bild: Thomas Johansson

– Jag ägnar alla vakna timmar av min dag åt att tänka på nya trick, på hur jag ska utveckla tekniken eller förverkliga olika moment i föreställningen, säger Rhodin och tänjer sin lårmuskulatur lite mot Dödsgloben. Han tycks ha ett ovanligt rörligt bäcken.

– Om jag inte lyckas med mina idéer, eller om jag inte får tid till dem, så mår jag inte bra.

ANNONS

En förförisk knivkastare och män i äppelbyxor

Cirkus Brazil Jacks föreställningar, som pågår under helgen i Göteborg, innehåller risk. I början av showen hänger två män i varandra från en liten luftballong, cirka fem meter upp i luften. Båda är klädda i rutiga mössor och äppelbyxor. Senare äntrar en sexuell knivkastare och hans kvinnliga assistent scenen. Mannen placerar frukt på kvinnans huvud och splittrar det med en pil. Han spänner fast henne vid en roterande, mekanisk platta och kastar dolkar. Folk är nästan för oroade för att applådera.

Knivmatadoren och hans kvinnliga assistent.
Knivmatadoren och hans kvinnliga assistent. Bild: Thomas Johansson

– Ställer man ett äpple på någons huvud och skjuter med en pil så träffar man kanske 200 gånger. Men missar man bara en gång kan det vara kört, säger Trolle lite senare.

– Konsten ska vara så: farlig och riskabel.

Kan det bli för farligt?

– Nej, jag har inga sådana gränser. Det vi gör kommer såklart med ett säkerhetstänk, men jag gör allt för att mina visioner ska bli verklighet, jag lever i en konstant drömvärld.

Vi står ute vid cirkusdirektörens husbil, där han bor tillsammans med sin italienska flickvän och border collien Basta. Husbilen har ett välpolerat kök och en generös dubbelsäng. Rhodin visar sin diamantprydda cirkusrock som kostar " runt 100 000 kronor". Jag tillåts stryka med ena fingret över dräkten.

ANNONS

Längtar du ibland efter att göra något annat än att leva i den här drömvärlden?

– Den riktiga världen har mycket som är trevligt och fint, men där finns också mycket ondska, många människor med fördomar. Visst, hos oss uppstår också diskussion, bråk och oenigheter. Men det löser sig här, det sitter inte kvar lika länge.

Vad är ditt slutmål med cirkusen? När är du nöjd?

– En konstnär har inget slutmål. Då skulle han inte vara en konstnär.

LÄS MER:Recension: The Rolling Stones - ”Angry”

LÄS MER:Elefant promenerar genom stad i Montana

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS