Birro hyllade Berlusconis fotboll – lämnar Twitter

Marcus Birro blev kritiserad för sitt inlägg om Silvio Berlusconi. Nu har poeten och författaren lämnat Twitter.
– Jag bestämde mig för att lämna Twitter för flera veckor sedan, säger han till GP.

ANNONS
|

Silvio Berlusconi är död, och reaktionerna kring hans bortgång har varit splittrade. Poddaren och poeten Marcus Birro är en av dem som har formulerat ett avsked. Birro har sedan tidig ålder haft en intensiv relation till den italienska klubben Milan, som länge styrdes av just Berlusconi.

I ett inlägg på Twitter skrev Birro tidigare idag följande: ”Man kan säkert säga en massa kritiskt om Berlusconi som politiker och säkert även som människa. Men det han gjorde för i och med fotbollslaget Milan och italiensk fotboll är och förblir enastående”.

”Vem fan förbiser det?”

Reaktionerna på Marcus Birros inlägg har varit styva. En användare kommenterade följande: ”Svårt att förbise att han köpte prostituerade som var underåriga osv tycker du inte?”

ANNONS

Birro svarade: ”Vem fan förbiser det? Han dog ju inatt. Detta är Twitter. Jag skriver ju för fan om hans sätt. Men för i helvete. Höj nivån på samtalet. Fattar du väl med att jag tycker. Herregud”.

En annan användare drog en parallell till Hitler: ”Om man bortser från det där lilla dåliga så gjorde ju Hitler mycket bra för tysk infrastruktur”.

Några timmar senare tog Marcus Birro bort sitt konto på Twitter. Till GP skriver han följande om varför, i ett längre brev:

”Jag har varit i den så kallade offentligheten i över 30 år. Jag har gett ut över tjugofem böcker. Jag har levt en stor del av mitt liv i det perverterade ljus som är offentlighetens. De sista tio åren har jag som bekant helt avvecklat en stor del av mitt offentliga yrkesliv.

Allt handlar, för mig, nu om två saker. Skriva böcker och leda Studio Allsvenskan. Båda de sakerna går overkligt bra.

För några dagar sedan valde jag att avveckla mitt Linkedin-konto. Jag ser ingen mening med att berätta för en massa människor vad jag gör och varför. Det är tillräckligt många som vet. Och det är framförallt så att Studio Allsvenskan (och mina böcker) når så många fantastiska människor utan att jag behöver skrika om det. För det är jag tacksam.

ANNONS

För flera veckor sedan tog jag beslutet att avsluta mitt Twitter-konto. Som ofta när man tar ett beslut drar man ut på det. Idag var en bra dag för det. Jag är i Italien sedan en tid, och skriver boken om Djurgårdens Bosse Andersson, och idag blev det väldigt uppenbart för mig att varför jag verkligen och sannerligen inte behöver eller vill vara en del av den gyttja som utgör svensk samtid via Twitter. Det handlar mer om vem jag blivit än vilken plattform Twitter är. Det är inget fel på Twitter. Det är en fantastisk plats. Men inte för mig just nu. Och istället för att gnälla om hur hemsk den är valde jag det enda och rimliga rätta, att lämna den platsen. Det är SANNERLIGEN inte Twitters fel. Det är jag inte som vill vara en del av den världen. Twitter lär knappast märka skillnaden men för mig är det en stor frid."

LÄS MER:15/6: ”Jag är dålig på vuxna saker”

LÄS MER:Lena Pilborg gjorde mig till författare

LÄS MER:Marcus Birro öppnar för att förstärka Öis

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS