Bianca Meyers förtalsmål till Högsta domstolen

Komikern Bianca Meyer har stämts för förtal mot debattören Nick Alinia för ett uttalande som Meyer ska ha gjort i en podcast. Nu ska Högsta domstolen avgöra om den som förlorar målet ska behöva stå för motståndarens rättegångskostnader, skriver Journalisten.

ANNONS

Det hela handlar om ett avsnitt av podden ”Unge Meyers lidande”, som Bianca Meyer tidigare drev tillsammans med komikerkollegan Jonathan Unge. I avsnittet omtalas en icke namngiven högerdebattör som ”nazist” och ”nassepyssling” av både Meyer och Unge. Nick Alinia, som själv hävdar att en större krets kan identifiera att det är han som omtalas i podden, valde förra året att stämma Bianca Meyer för förtal i ett så kallat småmål.

Småmål är förenklade tvistemål där förhoppningen är att parterna med hjälp av en domare ska förlika. Skadeståndskravet får inte överstiga ett halvt prisbasbelopp, vilket just nu är 28 650 kronor. Tanken är att sådana tvister ska kunna avgöras utan hjälp av en jurist eller advokat, vilket också gör att den förlorande parten i regel inte behöver stå för motståndaren rättegångskostnader.

ANNONS

Stöttas av Förtalsombudsmannen

I vissa fall kan en högre rättslig instans besluta att målet ska prövas som ett vanligt tvistemål, vilket prövas av tre domare och där förloraren behöver stå för motpartens rättegångskostnader. Det sker om någon av parterna "gör sannolikt att den bakomliggande tvisten rör ett högre värde eller att utgången annars är av synnerlig betydelse för bedömningen av andra föreliggande rättsförhållanden".

Det är precis det som Meyers juridiska ombud Monique Wadsted hävdar.

– Syftet med ett förenklat mål är att domstolen ska försöka få parterna att komma överens. Men här har någon anklagat dig för ett yttrandefrihetsbrott och då ska rättsväsendet försöka få dig att acceptera att betala ett skadestånd i stället för att pröva din yttrandefrihet. Det är inte en särskilt lämplig ordning varken för den som blir stämd eller rättssamhället, säger Wadsted till Journalisten.

Stämningen är en del av den våg av förtalsmål som initierades eller stöttades av Christian Peterson under namnet ”Förtalsombudsmannen” under 2023.

LÄS MER:Förtalsmålen haglar – Christian ”Förtalsombudsmannen” Peterson ligger bakom

LÄS MER:Hovrätten fastslår domen mot Joakim Lamotte

LÄS MER:Så lätt är det att väcka åtal som privatperson

LÄS MER:De lämnade männen – då blev hela deras liv en rättsprocess

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS