Auktionsfirma tar bitcoin för Banksymålning

Det anrika auktionshuset Sotheby´s säljer Banksys verk ”Love is in the air” som ska kunna betalas med kryptovalutan bitcoin. Nu är frågan när och inte om kryptovalutorna kommer till auktionsverken i Göteborg.
– Vi måste ställa in oss på att betalningsformerna kan komma att förändras och att det kan ske väldigt fort, säger Göteborgs auktionsverks vd Kristoffer Tilgman.

ANNONS
|

Det anrika auktionshuset Sotheby´s uppgav under tisdagen att Banksys ikoniska verk ”Love is in the air” ska kunna betalas med kryptovalutan bitcoin enligt Al Jazeera.

LÄS MER:Det dyraste konstverket som sålts i Göteborg

Verket förväntas säljas för mellan 25-40 miljoner svenska kronor.

Kristoffer Tilgman som är vd på Göteborgs auktionsverk säger att han tror att det kommer att bli oundvikligt även för dem att undvika nya valutor och betalsätt.

– Vi som auktionshus som är asgamla, i vårt fall 340 år, får nog se att det kommer att förändras och läggas till en massa saker. Jag tror kanske att vi kommer att se helt nya former av leverans och vilka varor vi säljer exempelvis inom det digitala området. Det kan man nog verkligen vara helt säker på att det kommer att förändras.

ANNONS

LÄS MER:Coronatrenden: Fler handlar på auktion under pandemin

Han säger att Sotheby´s är ett av de främsta auktionshusen i världen och att det är självklart att det sätter eftertryck på marknaden.

– Sedan tar det nog ett tag innan det kommer till oss tror jag, framförallt till ett litet auktionshus i Göteborg. Men vi får nog vara förberedda på att det kan komma väldigt snabbt och om det är det marknaden vill åt och om man vill betala på det sättet så får vi anpassa oss efter vad marknaden vill göra.

Kristoffer Tilgman: Kryptovaluta i linje med Banksys konstnärskap

Han säger däremot att det är svårt att veta hur snabbt skiftet skulle kunna ske.

– Hur fort det går är svårt att veta. London, New York, Paris och Tokyo har en helt annan marknad och en helt annan efterfrågan så det är klart det kommer att vara en eftersläpning in på den svenska marknaden.

Kristoffer Tilgman kan inte se att det skulle innebära något negativt om de skulle börja använda sig av kryptovaluta.

Han tycker heller inte att det kommer som en överraskning att det är just en Banksy som kan köpas via kryptovaluta.

– Det känns nästan lite för förväntat. Det förvånar mig inte alls och det ligger väldigt mycket i linje med just det varumärket, om man nu ska kalla Banksy ett varumärke. Det ligger i linje med konstnärens verk och hur denne verkar.

ANNONS

LÄS MER:Banksymålning såld för rekordbelopp

Priset för Banksys målning som fastställs via hammaren ska sedan kunna betalas med kryptovaluta och köpet möjliggörs genom den största kryptovalutaväxlingsförmedlaren ”Coinbase” som introducerades på Nasdaq förra månaden.

LÄS MER:Banksy tar åt sig äran för fängelsemålning

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS