Arkitektparets kolonilott syns snart i ”Husdrömmar”

Förra säsongen restes ett brygghus på Klädesholmen för 23 miljoner. När tv-programmet ”Husdrömmar” nu återvänder till västkusten är det med en kolonistuga i Göteborg för 300 000 kronor.
– Vi söker alla slags objekt, säger Henrik Lindström, producent för ”Husdrömmar”.

ANNONS
|

Lundby koloniträdgård på Hisingen ligger varsamt instoppad mellan badhuset och Volvo Pentas godsmottagning vid Gropegårdsgatan.

Det 100-åriga koloniområdet är inte särskilt stort och den som kör förbi och råkar blinka missar det lätt. Men härinne längs de båda stråken Rosengången och Syréngången trängs några av stadens mest fashionabla kolonistugor. Och snart även Petter Gunnarssons och Victoria ”Vici” Hofbauers hemmasnickrade kolonidröm, en faluröd stuga med kök och toalett, dubbla sovrum, stor glasveranda i norrläge och en uppväxt tomt på 250 kvadratmeter.

– Vi promenerade här för fyra år sedan, strax före pandemin, och blev väldigt förtjusta i området, berättar Vici.

ANNONS

Det visade sig snart att de hade barn på samma förskola som några av stugägarna, och när den barnfamiljen några månader senare ville sälja sin gamla kolonistuga, trötta på att klippa gräset, då fick Petter och Vici köpa loss den.

– Vi gav stugan en chans. Men när innertaket ramlade ner över oss kände vi att det nog var dags att bygga något nytt, säger Vici.

Petter och Vici bygger sin stuga själva

Sagt och gjort. Den gamla kolonistugan skulle rivas och planer dras upp för en ny och fin stuga, 32 kvadratmeter stor och fylld med intressanta lösningar och byggd på återvunnet material. Det var förutsättningarna.

Då både Petter och Vici är utbildade arkitekter valde de att göra allt själva, rubb och stubb, och strax innan spaden sattes i marken kontaktade de även SVT:s ”Husdrömmar”, som de visste sökte intressanta objekt.

– Som alla arkitekter hade vi skojat om att vara med i ”Husdrömmar”. Och när vi såg SVT:s inlägg på Facebook kändes det helt rätt att höra av sig, säger Petter.

Bara så där?

– Nej, inte riktigt. Både jag och Vici är rätt privata av oss men det kändes ändå som att det var dags att släppa sargen och gå på känsla. Det är ju ändå en kul grej och det blir förhoppningsvis en bra dokumentation av bygget.

ANNONS

Är det inte lite känsligt att Gert Wingårdh ska ha synpunkter på allt ni bygger?

– Jo ... men vi är ganska vana vid rak kritik sedan arkitektskolan, säger Petter Gunnarsson.

När SVT väl dök upp med sina tv-kameror och Gert Wingårdh i släptåg var Petter rätt lugn medan Vici var supernervös. Efteråt var rollerna ombytta.

– Jag kände att det här var jätteroligt medan Petter tyckte ”shit vad jobbigt det blev”, skrattar Vici.

Byggbudget på 300 000 kronor

Det var veckan före midsommar 2022 som projektet sjösattes på allvar med att den gamla stugan revs. Därefter har framför allt Petter lagt en oändlig mängd av helger, kvällar och regniga semesterdagar på att snickra på kolonistugan som nu börjar se rätt klar ut.

I alla fall utvändigt. Där inne återstår det mesta. Varken sovrum, toalett eller kök är på plats, vilket får SVT:s producent Henrik Lindström att se lite stressad ut.

Egentligen är bara slutscenen kvar att filma, där programledaren Anne Lundberg och hennes sidekick, stjärnarkitekt Wingårdh, ska återvända, hänföras av slutresultatet och smälla upp champagnen. Men där är man som sagt inte ännu. Stugan är fortfarande en byggarbetsplats.

– De är i slutspurten men inte riktigt i mål ännu, konstaterar Henrik Lindström.

ANNONS

– Vi har en budget på 300 000 kronor och gör allt själva. Då får det helt enkelt ta lite tid, poängterar Vici.

Kolonistugan lika viktig som mångmiljonvillan

Förra gången "Husdrömmar” bevakade ett bygge på västkusten var det ett brygghus på Klädesholmen som gick loss på 23 miljoner kronor. Nu har man alltså i stället valt att följa en kolonistuga på Hisingen med en budget på 300 000 kronor. Det kan låta spretigt och nästan lite förryckt men är helt enligt plan, försäkrar programmets producent.

– Vi vill visa på en divergerande uppställning av människor och hustyper, säger Henrik Lindström och menar att det påkostade brygghuset på Klädesholmen såväl som den lilla kolonistugan på Hisingen båda har sin plats i ”Husdrömmar”.

Inte minst innebär Petters och Vicis byggprojekt att SVT får en chans att utforska sin folkbildande roll och berätta om de svenska kolonistugornas historia, hur regelverket kring dem ser ut och vem som egentligen kom på idén med små kolonistugor.

– Hela glasskartan ska finnas med i vårt program, Piggelinen såväl som Storstruten. Dessutom är Petter och Vici varma och härliga människor och deras projekt är roligt att följa, säger Henrik Lindström.

”Det är bara ångest just nu”

Vad Petter och Vici tycker om att deras kolonistuga jämförs med GB:s allra billigaste isglass låter vi vara osagt, men att deras projekt varit krävande trots stugans ringa storlek råder det inget tvivel om.

ANNONS

– Hur det känns? Det är bara ångest just nu, säger Petter till hälften på skoj när SVT:s kameror rullar och tv-teamet ber honom att sammanfatta och sätta ord på sina känslor kring bygget.

– När allt detta är klart ska vi bara njuta ... i ett par år.

FOTNOT: ”Husdrömmar” återvänder i SVT efter nyår.

LÄS MER:De byggde sjömagasin i Bohuslän för 23 miljoner

LÄS MER:Husdrömmen sprack – men det löste sig för Ellen ändå

LÄS MER:Torkel i Onsala har byggt landets lyxigaste träkoja

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS