Årets uteserveringar på Andra långgatan bättre för rullstolsburna

Efter flera års kamp kan assistanskooperativet GIL nu konstatera att rullstolsburna kan dricka öl på fem av sex uteserveringar på Andra Långgatan.
– Göteborgs stad borde tacka oss för att vi har gjort deras jobb åt dem, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

ANNONS
|

Det är en stor förbättring mot för ett år sedan då Anders Westgerd, VD för assistanskooperativet GIL gjorde en inventering med det nedslående resultatet att bara fem av gatans 23 uteserveringar gick att besöka för den som sitter i rullstol. Alltså mindre än en femtedel. Men när han förra veckan gjorde om inventeringen var 15 av 18 uteserveringar tillgänglighetsanpassade eller på väg att bli det.

– Det är ett tecken på att vårt arbete har gett resultat. Göteborgs stad borde tacka oss för att vi har gjort deras jobb åt dem, säger Anders Westgerd.

Han menar att förbättringen helt och hållet är GIL:s förtjänst. De har anmält den bristande tillgängligheten på gatan sedan 2014, men fram tills nu har ingen större förändring skett.

ANNONS

– Hade vi inte gjort den uppmärksammade inventeringen förra året hade det sett lika illa ut i år. Det är synd att Göteborgs stad inte tar sitt ansvar.

Gjorde tillsyn i november

Enligt lagen måste uteserveringar vara tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. GIL anmälde därför 18 uteserveringar på Andra Långgatan i juni förra året. Men samtliga anmälningar lades ned – eftersom stadsbyggnadskontoret, som är ansvariga för att se till att lagen efterlevs, gjorde en tillsyn i november. Då hade alla uteserveringar plockats bort inför vintern.

– Det är så dumt, det är ju klart att det inte finns några uteserveringar att sätta krav på i november, säger han.

– Det handlar om attityder gentemot oss med funktionsnedsättningar. Vi är vanliga människor. Inga hemmasittare med torftiga liv, vi har samma drömmar och visioner som andra människor, säger Anders Westgerd, VD GIL.
– Det handlar om attityder gentemot oss med funktionsnedsättningar. Vi är vanliga människor. Inga hemmasittare med torftiga liv, vi har samma drömmar och visioner som andra människor, säger Anders Westgerd, VD GIL. Bild: Josefine Stenersen

Pia Hermansson, bygglovschef på stadsbyggnadskontoret, beklagar att de inte hann göra tillsyn när uteserveringarna fanns kvar.

– Vi hann helt enkelt inte ut och titta i tid. Vi har många ärenden och kunde inte prioritera det. Man skulle önska att det gick direkt från anmälan till att vi kunde be krögarna göra om uteserveringarna, men det fungerar inte så. Det handlar om långa processer, säger Pia Hermansson.

Nya riktlinjer har gett resultat

Hon betonar att de däremot lagt mycket arbete på att ta fram nya riktlinjer för tillgängligheten på uteserveringar, och att de riktlinjerna är en stor del av förklaringen till att tillgängligheten nu förbättrats.

ANNONS

– Det handlar om förbättrad information till krögarna, de nya riktlinjerna har gett resultat.

Redan 2019 fick Pia Hermansson, bygglovchef vid stadsbyggnadskontoret, sätta sig i en rullstol för att testa tillgängligheten på Göteborgs uteserveringar tillsammans med Anders Westgerd, VD på GIL.
Redan 2019 fick Pia Hermansson, bygglovchef vid stadsbyggnadskontoret, sätta sig i en rullstol för att testa tillgängligheten på Göteborgs uteserveringar tillsammans med Anders Westgerd, VD på GIL. Bild: Anders Ylander

De flesta av uteserveringarna på gatan är inte bygglovspliktiga. Då är det polisen och trafikkontoret som är ansvariga, men det är fortfarande stadsbyggnadskontoret som ansvarar för tillsyn om uteserveringarna anmäls.

Vad tänker du om att Anders Westgerd säger att ni borde tacka dem för att GIL har gjort ert jobb?

– Det kan han få tycka, det tycker inte jag. De har absolut haft en stor del i förändringen, men det är inte bara tack vare dem som det blivit bättre, säger Pia Hermansson.

”Det finns ett stigma kring funktionsnedsatta”

Även Anders Westgerd lyfter okunskap som en av orsakerna till bristande tillgänglighet.

– Många krögare som jag har pratat med har sagt ”oj, det har jag inte alls tänkt på”. Det handlar inte om elakhet utan om okunskap. Det finns ett stigma kring funktionsnedsatta, man tror att vi vill sitta hemma, men vi vill leva som alla andra. De glömmer bort att det är en rättighet att röra sig fritt i staden.

På ett fåtal barer på Andra Långgatan, och på många andra av stadens uteserveringar kvarstår fortfarande hinder för rullstolsburna.

– Vi kommer fortsätta med vårt arbete, staden är fortfarande inte tillgänglig för alla, säger han.

ANNONS

Det här är GIL

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. De arbetar både med personlig assistans och rättighetsfrågor för personer med funktionsnedsättningar.

LÄS MER:Göteborgs restauranger måste bygga om sina uteserveringar

LÄS MER:Anders Westgerd provocerar för att lyfta funkisfrågan

LÄS MER:Därför utesluts vissa från after work på Andra Långgatan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS