Jonatan Leandoer Håstad, mer känd som Yung Lean, spelade i Göteborg under sommarens Way Out West-festival.
Jonatan Leandoer Håstad, mer känd som Yung Lean, spelade i Göteborg under sommarens Way Out West-festival. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Årets största Tiktok-låt är svensk

Världens mest använda låt på sociala medie-jätten Tiktok är svensk. Och nästan tio år gammal. Under sig på listan har svensken bakom låten, Jonatan Leandoer Håstad, både världsartisten Lizzo och årets mest streamade artist på Spotify, Bad Bunny.

ANNONS
|

Året lider mot sitt slut och summeringarnas tid är här, något som DN uppmärksammade under söndagen. Sociala medie-jätten Tiktok presenterade sin summering av det – snart – passerade året i helgen. Högst på listan av använda låtar hamnar en svensk artist: Jonatan Leandoer Håstad – mer känd som Yung Lean.

Många av användarnas videoklipp på Tiktok publiceras med en redan producerad låt i bakgrunden, det är en stor del av framgångsreceptet bakom den kinesiska succéappen – med över en miljard användare.

Återupplivar gamla låtar

Förutom att ge nytt liv åt majsen som livsmedel ger appen också nytt liv åt gamla hitlåtar. Kate Bushs ”Running Up That Hill (A Deal With God)” släpptes 1985 och har använts i nästan tre miljoner Tiktokvideos i år. Låten har över 800 miljoner spelningar på Spotify, mer än fem gånger så många som hennes näst mest spelade.

ANNONS

Den mest använda låten, som varit med i över tio miljoner klipp under året, heter ”Ginseng Strip 2002” och är med på Yung Leans första EP som släpptes 2013. Den 26-årige rapparen Yung Lean föddes i Minsk i Belarus innan han flyttade till Stockholm tidigt i livet. Han har släppt en mängd album sedan debuten 2013 och spelade bland annat på musikfestivalen Way Out West i Göteborg i somras.

I alla de videoklipp där låten agerar soundtrack finns ingen tydlig röd tråd – förutom att textraden ”bitches come and go brah, but you know I stay” är delen av låten som används mest. Och ett återkommande handlingsförlopp är att två personer mimar med till textraden, med sina läppar snuddande nära varandra.

Låten har streamats över 200 miljoner gånger på Spotify, långt fler än någon annan av Yung Leans låtar.

På listan över de mest använda låtarna återfinns även artister som Lizzo och Bad Bunny – årets mest spelade artist på Spotify för tredje året i rad, med mer än 18 miljarder spelningar. Men världsartisten har alltså ingen låt som slår svenske Yung Lean på den kinesiska plattformen.

Appen kritiseras på bred front

Appen är kritiserad från många håll, dels för att skapa skadliga trender bland unga, dels för att den kan vara en digital säkerhetsrisk. Det finns även fall där barn har dött medan de utfört olika typer av utmaningar från appen.

ANNONS

Senast igår skrev Stora journalistpriset-vinnaren Andreas Cervenka i Aftonbladet om appens framfart och möjliga samhällsfaror. Och om att den inte finns i sitt ursprungsland.

”Tiktok finns inte ens i Kina, där heter appen Douyin och kommer med fiffig extrautrustning, som blockering av material som härstammar utanför Kina och en spärr som gör att användare under 14 år kan vara inne maximalt 40 minuter per dag”, skriver han i texten.

Och tidigare i år avslöjades att Bytedance, företaget bakom Tiktok, givit direktiv till sina anställda att premiera pro-kinesiska budskap till amerikanska användare. Dessutom censurerades regimkritik och amerikanska användare spåras fysiskt. I USA diskuteras nu ett förbud mot appen.

LÄS MER:Stormade planer i baddräkt – nu fastighetsmogul och influencer

LÄS MER:På TikTok är kvinnligheten en subkultur

LÄS MER:De säljer billig parfym – med hjälp av Tiktok

ANNONS