Företaget TikTok stäms återigen.
Företaget TikTok stäms återigen. Bild: Kiichiro Sato

Flickor dog efter utmaning på Tiktok – företaget stäms

Två unga tjejer i USA dog år 2021 efter att de utfört utmaningen ”blackout-challenge” på Tiktok. Nu stämmer föräldrarna företaget då de anser att algoritmerna uppmanar unga att utföra farliga utmaningar.

ANNONS
|

Sociala medier-plattformen Tiktok har stämts efter att två små flickor, åtta och nio år gamla, dött i vad som misstänks vara en utmaning som spridit sig i appen.

Den så kallade ”blackout-challenge” gick ut på att kväva sig själv tills man svimmar och blev viral under förra året.

Nu stämmer barnens föräldrar företaget Tiktok då de bland annat anser att appens algoritmer är farliga och uppmanar till att utföra farliga ”utmaningar”. De menar att det var på grund av algoritmen som deras barn dog. Stämningsansökan lämnades in till Los Angeles County Superior Court under tisdagen.

Stämts flera gånger tidigare

Det är inte första gången som Tiktok anklagas för att ha algoritmer som uppmanar unga människor till att delta i farliga utmaningar som snabbt blir virala. De har också blivit stämda för att samla in för mycket information om sina användare vilket av många anses kränka individers integritet.

ANNONS

Tiktok har i nuläget inte lämnat något uttalande med anledning av stämningsansökan.

LÄS MER:20-åring dog under Tiktok-inspelning i Mexiko

LÄS MER:Risk för vinklade nyheter till barn på Tiktok

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS