Arbetskamraterna gratulerar Mats Malm

Smart, klartänkt, lågmäld och med stor integritet. Så beskrivs Svenska Akademiens nya ständige sekreterare Mats Malm av sina kollegor och arbetskamrater i Göteborg.

ANNONS
|

Marie Demker, dekan på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, gratulerar Svenska Akademien till valet av Mats Malm:

– Jag är väldigt glad för detta och önskar honom all lycka till. Det är särskilt roligt att en gedigen forskare och humanist nu får det här uppdraget. Mats har också ett starkt engagemang när det gäller digitaliseringen av litteraturen, vilket jag tror är nödvändigt om Svenska Akademien vill behålla sin ställning som en institution för främjandet av läsande och sitt engagemang kring vitterhet och humaniora.

Kommer Mats Malm att behöva lämna sin tjänst på Göteborgs universitet nu?

– Nej, men han kommer att ta tjänstledigt eftersom uppdraget som ständig sekreterare är tidskrävande och väl mer eller mindre motsvarar ett heltidsjobb.

ANNONS

LÄS MER:Få var kallade, Mats Malm blev vald

Det har varit turbulent i Svenska Akademien under en längre tid. Tror du att den situationen nu kan förändras, med Mats Malm som ständig sekreterare?

– Ja jag sällar mig till de som påpekar att Mats inte är en person som vill stå längst fram på scenkanten, med allt ljus på sig. Han är en lågmäld, hårt arbetande klassisk humanist. Även andra ledamöter som valts in verkar ha valts främst för sin sakkunskap och kompetens vilket är befrämjande för allt det arbete Akademien ägnar sig åt vid sidan av utdelande av Nobelpris.

Även Katarina Leppänen som är professor i idé- och lärdomshistoria och prefekt på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion gläds över utnämningen.

– Vi tycker att det är jätteroligt och gratulerar Akademien till ett gott val.

Vad gör Mats Malm till ett gott val?

– Jag känner framförallt Mats som en forskare och en väldigt noggrann person med hög arbetskapacitet och stor intellektuell integritet. Jag tror att just den integriteten kan komma väl till pass när han nu ska hantera arbetet inom Akademien, med de krav som ställs när det gäller både kontinuitet och förändring.

LÄS MER:Mats Malm ny ständig sekreterare

I höst väntas Svenska Akademien dela ut inte bara ett, utan två, Nobelpris i litteratur.

ANNONS

– Mats är ju litteraturvetare i botten, och har ett väldigt brett kunnande även där. Så han är noga vald efter sina kvalitéer, säger Katarina Leppänen som är Mats Malms närmaste chef.

Förutom undervisning och forskning har Mats Malm fram tills nu hållit i flera externa projekt inom digital humaniora på Göteborgs universitet.

LÄS MER:Mats Malm: Sverige ligger långt efter

Lisbeth Larsson är professor emerita i litteraturvetenskap med inriktning mot genusvetenskap, även hon kollega till Mats Malm. Hon gläds med de andra på institutionen åt Akademiens nya ständige sekreterare:

– De har gjort ett utmärkt val. verkligen. Mats är en hedervärd man, en sjysst kille som man säger, helt enkelt.

Med Mats Malm får Akademien, enligt Lisbeth Larsson, en möjlighet att nu glömma det gamla och gå vidare:

– Mats är smart, klartänkt och kompetent men ingen publik person och även i det avseendet ett bra val. För det vi måste försöka göra nu är att glömma, och Mats är ett perfekt person att leda oss in i glömskan mot en punkt där Akademien kan återfå sin heder. Det behövs inga fler som hoppar fram och formulerar sig på mer eller mindre klumpiga sätt. Mats är diskret, lite fåordig och med stor integritet, säger Lisbeth Larsson.

ANNONS
ANNONS