Ann-Sofie Hermansson (S) har blivit polisanmäld för förtal av kvinnorna som skulle ha samtalat vid den inställda visningen av filmen Burka songs 2.0.
Ann-Sofie Hermansson (S) har blivit polisanmäld för förtal av kvinnorna som skulle ha samtalat vid den inställda visningen av filmen Burka songs 2.0. Bild: Hannes Ojensa

Ann-Sofie Hermansson polisanmäld för förtal

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var drivande när visningen av filmen Burka songs 2.0 stoppades. Nu har hon polisanmälts för förtal, rapporterar P4 Göteborg.

ANNONS
|

Även nyhetssajten Fria Tidningen har tidigare rapporterat om polisanmälan. Nu berättar Fatima Doubakil, som är en av dem som pekas ut som extremist av Ann-Sofie Hermansson, för P4 Göteborg varför hon och Maimuna Abdullahi polisanmäler.

"Det är svepande anklagelser"

– Vad är det vi har sagt och vad är det vi har gjort som gör oss till extremister? Det är svepande anklagelser. Hade hon haft något att komma med så hade hon presenterat detta, säger Fatima Doubakil till P4 Göteborg.

Bakgrunden är att Göteborgs stad ställde in den planerade visningen av Hanna Högstedts film Burka songs 2.0 på Blå stället den 14 mars. Beslutet hade föregåtts av en debatt, där panelen i det efterföljande samtalet ansågs vara för ensidig.

ANNONS

LÄS MER:Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

LÄS MER:"Burka songs 2.0 kommer att visas"

Men när Ann-Sofie Hermansson skrev om beslutet på sin blogg pekade hon ut de båda paneldeltagarna Doubakil och Abdullahi som extremister.

"Försvarat terrorister"

"Huvudanledningen var i stället att extrema röster – som försvarat terrorister och avfärdat anti-terrorinsatser mot bl a IS-krigare – ensidigt skulle leda det samtal som ingick i konceptet. Detta riskerade att bryta mot stadens värdegrund" skriver Hermansson.

Mer exakta exempel än så anger hon inte. Det är inte tillräckligt, menar Fatima Doubakil.

– Hon har ingenting att komma med. Situationen är allvarlig och vi har vänt oss till polisen och anmäler för förtal, säger hon till P4 Göteborg.

LÄS MER:Göteborgs stad utövar censur

LÄS MER:Göteborgs stad har en oroväckande kultursyn

Många yrkanden inför kommunstyrelsens möte

Under onsdagen hade Göteborgs kommunstyrelse möte. Flera yttranden hade lämnats in om Burka songs 2.0:

Socialdemokraterna krävde att bakgrunden till att kommunens MR-avdelning (avdelningen för mänskliga rättigheter) bokat filmen och samtalet utreds.

Miljöpartiet ville veta varför arrangemanget ställdes in.

LÄS MER:Hermansson (S) är bekymrad över kritiken

LÄS MER:MP och S kräver svar om Burka songs 2.0

Vänsterpartiet menade att det saknades saklig grund för Socialdemokraternas påstående om extremism och krävde att S yrkande dras tillbaka.

Även Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering hade skickat in en skrivelse där man krävde att orsaken till att arrangemanget ställdes in granskas. Dessutom vill man få granskat om kommunen har följt lagen kring diskriminering och yttrandefrihet i beslutet.

Kommunstyrelsen valde på mötet att bordlägga frågan, då alliansen inte hade hunnit formulera sin ståndpunkt.

ANNONS

LÄS MER: Sonesson: Låt Burka Songs 2.0 bli en kommunal lärdom

ANNONS