Anders Borg Sommarvärd 2020 Sommar i P1 P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anders Borg Sommarvärd 2020 Sommar i P1 P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild: Mattias Ahlm

Anders Borg: Alliansens namn inspirerades av Star Wars

Under sitt sommarprat berättar den tidigare finansministern Anders Borg bland annat om hur partisamarbetet Alliansen egentligen fick sitt namn - och bakom inspirationen finns inget mindre än ett legendariskt rymdäventyr.

ANNONS
|

Tänk dig den tidigare statsministern Göran Persson som Darth Vader. Låter det konstigt? Kanske inte om man ska bilda allians i regeringen på andra sidan. I Anders Borgs sommarprat kommer det fram att namnet på samarbetet mellan allianspartierna tagit inspiration från vissa legendariska kamper i en fjärran galax.

Det är en bit in i sitt sommarprat som den tidigare finansministern säger så här: “Politik handlar om samarbete (...) för att hitta gemensamma vägar framåt är kompromisser inte bara nödvändiga, de är bra”. Han har kommit in på berättelsen om hur alliansen bildades. Moderaterna ville samarbeta med Centern, KD och Folkpartiet (idag Liberalerna). Så blev också fallet, men varför samarbetet fick just namnet alliansen är en mer sällsam historia visar det sig.

ANNONS

Kärlek till Stjärnornas krig

Borg börjar med att säga att det är lite oklart hur namnet egentligen kom till, men att han enligt sin version ser en koppling till Stjärnornas krig, rymdsagan som han älskade som barn.

Så här säger Borg: “Det var lite roligt att vi döpte samarbetet efter Luke Skywalker och Obi-Wan Kenobis allians. Det vore gement att likna Persson, förlåt mig Göran, för Darth Vader, men det var roligt. Jag visslade ofta på filmmusiken när jag gick genom korridorerna i riksdagen. Vi var utmanare, vi byggde ett samarbete.”

Star Wars är en klassisk kamp mellan gott och ont. Alliansen byggs med viss kraftansträngning av jedi-riddaren Obi-Wan Kenobi och lärligen Luke Skywalker. Deras allians är den svagare parten som kämpar mot det onda rymdimperiet och tillslut besegrar imperiets krigsrymdskepp dödsstjärnorna.

LÄS MER:Sommar i P1: Anders Borg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS