Anders Borg är onsdagens sommarvärd i Sommar i P1.
Anders Borg är onsdagens sommarvärd i Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Anders Borg

Sveriges före detta finansminister Anders Borg vill prata om sitt politiska arv istället för att skvallra. Björn Werner får nostalgikänslor.

ANNONS
|

Efter att landets förre finansminister Anders Borg fick lämna regeringskansliet 2014 har det pratats ganska lite om det politiska arv han lämnat efter sig. Desto mer om relationen med hans nya programledarfru, Dominika Peczynski – och kanske allra mest om den där blöta natten i Stockholms skärgård 2017.

Om det får vi inget veta. I en ultimat avledningsmanöver berättar han istället att Alliansen fick sitt namn efter ”the rebel alliance” i Star Wars – en ljuvlig bit politisk kuriosa. Men där slutar skvallret.

Att en före detta statsman inte vill att ens eftermäle ska definieras av huruvida man varit full och visat könet på fest eller inte är fullt begripligt. Istället pratar han uteslutande om sin karriär och passar som en annan Göran Persson också på att fälla sin dom över hur den nuvarande politiken i Sverige ser ut. Gärna för mig. Vår förre finansminister har ett bra helikopterperspektiv.

ANNONS

En sant efterklok finansminister hade kanske kunnat prata lite om hur tilltron till Ekonomin också haft negativa följdverkningar.

Jag kommer på mig själv med att drabbas av nostalgi. Den liberala tiden innan populismen på allvar bet sig fast i världssjälen må ha varit en smula stagnerad – men det finns också en trygghet i den tjänstemannamässiga tilltron till Ekonomin med stort E som Borg hela tiden vädrar. När han pratar om hur de hårda svenska nedskärningarna under 90-talet skapade en buffert som gjorde att man under slutet av 00-talet kunde rädda bankerna – och alltså Ekonomin, känns det tryggt. Som att världen trots allt har ramar. Att regeringens coronastrategi på samma sätt också varit bra för Ekonomin ger ett sting av stolthet över att Sverige gått sin egen väg i den nuvarande krisen.

Visst, en sant efterklok finansminister hade kanske kunnat prata lite om hur tilltron till Ekonomin också haft negativa följdverkningar: som populism, den superrika kommunistdiktaturen Kina och inte minst klimatet. Men historien är nog upp till andra att skriva.

Imorgon, den 9/7, sommarpratar Eveline Jacobson, specialistsjuksköterska.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS