Alice Teodorescu Måwe tvingas lämna SVT – med tre program kvar

På fredagen kom beskedet att debattören Alice Teodorescu Måwe blir en av Kristdemokraternas kandidater till Europaparlamentet. Därmed får hon inte vara kvar som programledare på SVT.

ANNONS
|

Det återstår tre avsnitt av programserien ”Teodorescu & Suhonen”. Men nu har SVT tagit beslutet att se över debattprogrammet. När det på fredagen stod klart att Alice Teodorescu kandiderar till EU-parlamentet för Kristdemokraterna kan hon inte samtidigt vara programledare för SVT.

– Det kom väldigt hastigt på för oss. Tanken med programmet var att ha två fria debattörer, en med ett högerperspektiv och en med ett vänsterperspektiv, men då Alice nu blir politiker så ändras premissen för hennes deltagande, säger SVT:s programchef Michael Kucera till GP.

Nästa avsnitt av debattprogrammet ”Teodorescu & Suhonen” skulle ha sänts nu på onsdag, men där kommer inte Alice Teodorescu att medverka. Frågan är om det blir någon sändning överhuvudtaget. Programmet ”... & Suhonen” skulle inte riktigt fungera.

ANNONS

– Vi söker efter en lösning. Det är för tidigt att säga hur det blir, säger Michael Kucera.

Vad är alternativen?

– Vi skulle gärna vilja fortsätta, men nästa program bandas redan på tisdag så vi har ont om tid. Vi sitter just nu och funderar på hur vi ska kunna sända de tre episoder som återstår.

Ni söker en kvinnlig fri högerdebattör som kan ta Alice Teodorescus plats?

– Vi tänker brett och bollar olika möjligheter. Jag vet inte så mycket mer just nu, säger Michael Kucera.

Men ambitionen är att hitta en ersättare till Teodorescu?

– Om det går.

På X skriver SVT-redaktören för programmet, Johanna Eklundh, att varken Teodorescu eller SVT kände till kandidaturen i onsdags när senaste programmet sändes.

– Jag fick själv beskedet av Alice alldeles nyss, säger SVT:s programchef Michael Kucera.

Blev du överraskad?

– Jag blev väldigt överraskad. Verkligen.

Fler texter om Alice Teodorescu och SVT:s debattprogram:

LÄS MER:Alice Teodorescu kandiderar till EU för KD

LÄS MER:”Teodorescu & Suhonen” var dömt att misslyckas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS