Kärlekshistoria med övernaturliga inslag. Eva Melander som tulltjänstekvinnan Tina och Eero Milonoff som resenären Vore i Ali Abbasis film Gräns som nu tagits ut att tävla på filmfestivalen i Cannes.
Kärlekshistoria med övernaturliga inslag. Eva Melander som tulltjänstekvinnan Tina och Eero Milonoff som resenären Vore i Ali Abbasis film Gräns som nu tagits ut att tävla på filmfestivalen i Cannes. Bild: Triart

Ali Abbasis film Gräns tävlar i Cannes

Danske regissören Ali Abbasis övernaturliga kärlekshistoria Gräns, med Eva Melander i huvudrollen, har valts ut att tävla på filmfestivalen i Cannes. Berättelsen bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist.

ANNONS
|

Ali Abbasis långfilm Gräns kretsar kring Tina (Eva Melander), en nitisk tulltjänstekvinna med ett mycket speciellt luktsinne. Hon upplevs som underlig av sina arbetskamrater och andra människor i sin omgivning, och har förmåga att lukta sig till både det ena och det andra vad gäller de människor som passerar tullen.

En dag möter Tina en mystisk resenär, Vore (spelad av den finske skådespelaren Eero Milonoff) , som döljer något för henne. För ovanlighetens skull kan hon inte direkt lista ut vad. Det gör henne fascinerad, attraherad, närmast besatt och hon kan inte släppa tanken på honom. Snart möts de igen - och Tina tvingas ompröva tanken på vem hon egentligen är.

ANNONS

Inspelad i Göteborg

På torsdagen stod det klart att Gräns, inspelad främst i Sätila och Hyssna-trakten, men även inne i Göteborg, har valts ut att tävla på filmfestivalen i Cannes med start 8 maj. Filmen tävlar inte i huvudtävlingen, utan i sidoserien Un certain regard där filmer med nyskapande form och bildspråk ofta väljs ut.

Ali Abbasi kunde först knappt tro på mejlet med beskedet från Cannes filmfestival.

– Min första tanke var "det är såklart fejk!" säger han till GP.

Har du hunnit smälta att det är på riktigt nu?

– Ja det verkar ju så. Helt klart är att det är en big deal, det lyfter också fram den genre vi gör och visar att en film kan få lov att vara precis så här konstig och underlig, på ett bra sätt.

Filmen är inspelad inte minst i skogarna runt Göteborg?

– Ja, Göteborg är ju en trolltät region, så det kändes naturligt att vara där. Det finns en fantastisk natur där som är lite underrepresenterad på film. Skogarna där förmedlar den stämningen som finns i novellen tycker jag, och miljöerna med sin blandning av det lite industriella och det lite ruffiga.

Stämningen verkar påminna om den i tv-serien Jordskott?

ANNONS

– Jag har tyvärr inte sett den men jag har sett lite stillbilder från den som var väldigt snygga. Och John Ajvide Lindqvist säger det samma.

Hur kom det sig att du ville filmatisera just den här berättelsen?

– Oj det är lika svårt att svara på som frågan "varför blev du ihop med din tjej"? Jag hade aldrig hört om något liknande. Hela den här trollgrejen i en melankolisk berättelse med ett stort hjärta. Alla kontrasterna mellan det fantastiska, konstiga, mörka och spännande i berättelsen. Det var det som gjorde att jag blev lite förälskad.

Filmen Gräns bygger på novellen med samma namn, ur novellsamlingen Pappersväggar, av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist.

Efter succéfilmen Låt den rätte komma in, som även gjordes i en amerikansk version, görs nu för andra gången långfilm efter Ajvide Lindqvists uppskattade berättelser. Flera kortfilmer har också gjorts av hans noveller, bland dem Majken i regi av Andrea Östlund och Pappersväggar i regi av Tomas Stark.

Filmfestivalen i Cannes startar 8 maj och pågår i elva dagar.

I tävlingssektionen hittas filmskapare som Jean-Luc Godard (Le livre d'image), Spike Lee ("lackkklansman), Pawel Pawlikowski (Cold War) och Kore-Eda Hirokazu (Shoplifters) och David Robert Mitchell (Under the Silver Lake).

Asghar Farhadis film Everybody Knows inviger filmfestivalen.

ANNONS