De kan bli Årets museum

Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. De tre utvalda museerna tävlar om titeln Årets museum 2024.

ANNONS
|

Juryn hade ett "tufft jobb" med att ta fram de nominerade, konstaterar ordförande Lisa Månsson, till vardags överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.

"Vi känner oss dock glada över att i dag kunna presentera dessa tre starka och sinsemellan relativt olika, kandidater", säger hon i ett pressmeddelande.

Sveriges museer och Svenska ICOM står bakom utmärkelsen som delas ut till ett museum som visat prov på "innovativ och samhällsförankrad verksamhet". Pristagaren presenteras på museernas vårmöte i Karlstad i april och priset delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand.

Sjöfartsmuseet Akvariet återinvigdes i december 2022, efter att ha varit stängt för renovering i fyra år. Det var Göteborg stads mest besökta museum 2023.

ANNONS

Motiveringen från Sveriges museer och Svenska ICOM lyder:

"Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besökarupplevelse. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet."

LÄS MER:Uppåt för Göteborgs museer – tack vare Sjöfartsmuseet

LÄS MER:Love, 7, har döpt Sjöfartsmuseets nya haj

LÄS MER:Naturhistoriska i Göteborg börjar ta inträde

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS