Irena Pozar tilldelas pris, här tillsammans med jämställdhetsministern Märta Stenevi. Pressbild.
Irena Pozar tilldelas pris, här tillsammans med jämställdhetsministern Märta Stenevi. Pressbild. Bild: Selmastories

Årets Selma till Gömda kvinnor och Irena Pozar

Nätverket Gömda kvinnor och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tilldelas Årets Selma.

ANNONS

Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tilldelas pris i kategorin "Årets röst" för hur hon "med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort".

"Att ha möjligheten att försörja sig på att läsa, tänka och skriva om feminism är så himla stort för mig", säger Irena Pozar i ett pressmeddelande.

Nätverket Gömda kvinnor prisas för hur de "genom fredliga manifestationer lyckats belysa förföljda och våldsutsatta kvinnors levnadsvillkor under jord". Samtliga 800 medlemmar lever på flykt undan tidigare partners.

Juryn motiverar: "En försiktig första rörelse som under året vuxit sig allt starkare ger nu eko över hela Sverige. Genom tysta men uppseendeväckande manifestationer belyser dessa kvinnor rätten att få leva ett liv i frihet. De må vara gömda men aldrig glömda."

ANNONS

Priset delas ut av Selmastories, som är en del av Bonnierförlagen, och går till en person eller organisation som har gjort ett positivt avtryck i jämställdhetsdebatten under det gångna året. Priset består av 10 000 kronor och en gåva från en feministisk konstnär.

Sofia Sundström/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS