Guide till Bokmässan 2020

Bokmässan tar i år digital form och sänds via hemsidan. Sanna Samuelsson guidar till bokmässans höjdpunkter.

ANNONS

Vanligtvis är Bokmässan en intensiv malström av ansikten, influenser och kunskap här på Svenska mässan i Göteborg. I år kan publiken i lugn och ro njuta av programmet hemifrån via den digitala plattformen BokmässanPlay, som finns på Bokmässans hemsida. Den första livesändningen äger rum på morgonen torsdag den 24 september, och pågår till söndag kväll. Allt helt gratis.

Bokmässan är som vanligt en chans att låta sig översköljas av de bästa böckerna, idéerna och samtalen just nu. Här är en guide med direktlänkar till de sedvanligt brokiga och något förvirrande spåren och scenerna i årets digitala Bokmässa.

Torsdag 24/9

Patrik Lundberg, aktuell med boken "Fjärilsvägen", samtalar med Lydia Sandgren och Björn Werner på GP Kulturs kväll på torsdagen.
Patrik Lundberg, aktuell med boken "Fjärilsvägen", samtalar med Lydia Sandgren och Björn Werner på GP Kulturs kväll på torsdagen. Bild: Claudio Bresciani / TT

GP Live: Mamma, var är du?

ANNONS

kl 19.30- 20.30

2020 är mammornas bokår. Uppmärksammade författare Patrik Lundberg och Lydia Sandgren samtalar om mödrarna i sina debutromaner, tillsammans med GP:s kulturchef Björn Werner.

Se samtalet på GP Live här

Fredag 25/9

Globala torget: Hur går vi vidare efter Brexit?

13:40-14:00

Storbritannien har drabbats hårt av konflikterna kring Brexit. Charlotta Buxton som är aktuell med "Landet som äter sig självt", diskuterar klyftorna i Storbritannien med DN-journalisten Katrine Marçal.

Se samtalet här

Lördag: 26/9

Johanna Bäckström Lerneby, journalist och författare, kom i maj ut med "Familjen", som handlar om ett kriminellt familjenätverk i Göteborg. Hon samtalar under lördagen bokmässa med andra sakprosaförfattare.
Johanna Bäckström Lerneby, journalist och författare, kom i maj ut med "Familjen", som handlar om ett kriminellt familjenätverk i Göteborg. Hon samtalar under lördagen bokmässa med andra sakprosaförfattare. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Samtiden: Sverige under lupp: Sveriges mest uppmärksammade sakprosa-författare

14.30- 15.10:

Johanna Bäckström Lerneby, Lina Gustafsson och Christian Rück samtalar om sina uppmärksammade sakprosaböcker med samtalsledaren Pekka Heino. Bokmässans programspår Samtiden sänds i ett samarbete mellan Bokmässan och Göteborgs-Posten.

Se samtalet här

LÄS MER:Recension: ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby

Folkbildningsscenen: Skildringar av svarta livsöden i svensk litteratur

11:30-12:15

Hur skildras svarta berättelser och livsöden i svensk litteratur i dag? Författarna Valerie Kyeyune Backström och Judith Kiros samtalar med aktivisten Samuel Girma och journalisten Kristina Lindquist.

Se samtalet här

Poeten Jonas Gren med flera samtalar om landsbygdens litteratur i samtalet ”Vi i storstaden och ni ute i landet” på lördagen.
Poeten Jonas Gren med flera samtalar om landsbygdens litteratur i samtalet ”Vi i storstaden och ni ute i landet” på lördagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

LÄS! LÄS! LÄS!: Vi i storstaden och ni ute i landet

12:00-12:40

Fler romaner och diktsamlingar har numera landsbygdsteman, men är staden fortfarande den norm som all litteratur måste förhålla sig till? Samtal mellan författarna Erik Andersson och Jonas Gren, samt Lena Kvist, kultur­chef Borås Tidning. Moderator är Lena Ulrika Rudeke.

ANNONS

Se samtalet här

LÄS! LÄS! LÄS!: Göteborg – en litteraturstad i världen?

12:50-13:20

Göteborg vill ansöka om att bli UNESCO City of Litera­ture. Har vi någon chans? Ann Catrine Fogelgren, ordförande för kulturnämnden Göteborg, Sofia Gräsberg från Göteborgs Litteraturhus samt Lena Ulrika Rudeke vid Göteborgs universitet samtalar med Stefan Eklund, chef­redaktör för Borås Tidning.

Se samtalet här

LÄS MER:Göteborg inte redo att bli litteraturstad

Dmitri Plax är aktuell med boken  "Peter. Tid”, som skrivits efter att hans son Peter mördades 2019. Han deltar i ett samtal på lördagen som är en del av spåret ”Livet”.
Dmitri Plax är aktuell med boken "Peter. Tid”, som skrivits efter att hans son Peter mördades 2019. Han deltar i ett samtal på lördagen som är en del av spåret ”Livet”. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Livet: I fokus: Dmitri Plax, Suad Ali, Marie Nilsson Lind

13:00-13:40

Författarna Dmitri Plax, Suad Ali, Marie Nilsson Lind samtalar om flykt, familj och förlust, med samtalsledaren Daniel Sjölin.

Se samtalet här

LÄS MER:Recension: ”Peter. Tid” av Dmitri Plax

Rum för översättning: Översättning, representation och identitet, med Jennifer Hayashida, Niclas Hval och Mara Lee.

13:00-13:45

Vilka roll har makt, identitet och representation inom översättningens fält? Jennifer Hayashida, Niclas Hval och Mara Lee, kända som översättare och aktiva inom akademin och litteraturen, samtalar om översättningens problem och möjligheter.

Se samtalet här

Kristofer Folkhammar läser på Rum för poesi under lördagen.
Kristofer Folkhammar läser på Rum för poesi under lördagen. Bild: Petter Trens

Rum för poesi: Läsning – Poesi i takt med det privata, det politiska, det aktivistiska

15:00-15:45

Läsningar med poeterna Kristofer Folkhammar, Segal Mohamed, Clemens Altgård och Felicia Mulinari, arrangerat av förlaget Rámus.

Se läsningarna här

Rum för poesi: Läsning – Rasism, brukssamhällen, kroppsliga möten & så vidare & så vidare

ANNONS

16:00-16:45

Läsningar med poeterna Eiríkur Örn Norðdahl, Adam Westman, Lone Aburas och Leif Holmstrand, arrangerat av förlaget Rámus

Se läsningarna här

Författaren Johannes Anyuru deltar i en programpunkt med sina skrivskolestudenter från Göteborgs QALAM.
Författaren Johannes Anyuru deltar i en programpunkt med sina skrivskolestudenter från Göteborgs QALAM. Bild: Jessica Gow/TT

Rum för poesi: Läsning- QALAM med Johannes Anyuru

18:00-18:40

Läsningar och samtal med studenter från poesiskolan Qalam, som drivs av bland andra författaren Johannes Anyuru i Göteborg.

Se läsningarna här

LÄS MER:Sara Garib har snart första diktsamlingen klar

Söndag 27/9

Idéerna: Är svensken jämlik?

12:45-13:15

Ekonomihistorikern Erik Bengtsson har i år gett ut boken ”Världens jämlikaste land?”. Den tar vid diskussionen kring det svenska samhället, som startade med Lars Trägårdhs och Henrik Berggrens bok ”Är svensken människa?” som kom för femton år sedan. Bengtsson och Trägårdh samtalar med Jenny Andersson, professor i ekonomisk historia, och journalisten Axel Gordh Humlesjö.

Se samtalet här

LÄS MER:Rejält nedbantad Bokmässa i digitalt format

Samtiden: Djävulens advokater

12:45-13:15

Hur är det att vara terroristen Rakhmat Akilovs advokat? Ett samtal om rättssäkerhet, samhället och debatten om kriminalitet med advokaterna och författarna Johan Eriksson och Sargon de Basso, med Pekka Heino som samtalsledare.

Se samtalet här

Donia Saleh, som i år är aktuell med sin debutroman ”Ya Leila”, diskuterar att debutera med andra debutanter.
Donia Saleh, som i år är aktuell med sin debutroman ”Ya Leila”, diskuterar att debutera med andra debutanter. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS! LÄS! LÄS!: Att debutera 2020

17:30-18:10

Debutförfattarna Donia Saleh, Valerie Kyeyune Backström och Johan Espersson diskuterar hur det är att debutera i år, med allt vad det innebär. De intervjuas av Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning.

ANNONS

Se samtalet här

LÄS MER:Existentiell oro på årets digitala bokmässa

New York-studion

Under söndagskvällen sänds samtal från New Yorkstudion med flera kända amerikanska författare, alla värda att höra. Tyvärr överlappar de också varandra något.

Salman Rushdie: 16:45-17:15

Ett samtal mellan Salman Rushdie och journalisten Björn af Kleen. Rushdie kom förra året ut med romanen ”Quichotte”, som släpps på svenska i oktober.

Se samtalet här

Jonathan Safran Foer: 16:45-17:15

Jonathan Safran Foer tar sig an klimatet i sin nya bok ”Det är vi som är klimatet”. Här i ett samtal med journalisten Malin Ekman.

Se samtalet här

Amerikanske författaren Jonathan Safran Foer samtalar om klimatet med journalisten Malin Ekman på söndagen.
Amerikanske författaren Jonathan Safran Foer samtalar om klimatet med journalisten Malin Ekman på söndagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Valeria Luiselli: 17:00-17:30

Valeria Luisellis ”De förlorade barnen – ett arkiv” om den svåra situationen för migrantbarn i USA har uppmärksammats mycket. Hon samtalar här med journalisten Martin Gelin.

Se samtalet här

Jacqueline Woodson: 17:15-17:45

”Genom märg och ben” följer en svart medelklassfamilj under 1900-talet. Woodson, som publicerat ett trettiotal böcker och är aktiv inom Black Lives Matter-rörelsen, samtalar här med journalisten Nina Svanberg.

Se samtalet här

Bokmässan pågår i år mellan torsdagen 24/9 till söndagen 27/9. Allt sker digitalt på Bokmässan Play, som finns på Bokmässans hemsida.

Här kan du läsa mer om hur Bokmässan Play fungerar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS