GP granskar Naturhistoriska: Chefen gör inte sitt jobb

En chef som vägrar svara på frågor om hur våra skattepengar används gör inte sitt jobb. Att hon inte heller utreder ett möjligt grundlagsbrott är ännu mer oacceptabelt, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

ANNONS
|

Hur allvarligt är ett brott mot grundlagen? Och hur hanterar man en chef som inte gör sitt jobb?

GP har den senaste veckan berättat om de nya turerna på Naturhistoriska museet i Göteborg. En enhetschef som tidigare kritiserats för att bland annat ha gett jobb åt sina egna släktingar hade tagit hem en stor fin säng från museet. En av hennes släktingar fick museets släpkärra. Nu hade en anmälan om korruption gjorts.

Läs artikeln:

Efter GP:s artiklar vittnade flera anställda om hur enhetschefen försökt få reda på vem på museet som pratat med pressen.

ANNONS

Läs om en ledning som inte reagerar.

Att efterforska källor är ett brott mot grundlagen. Det borde bekymra Naturhistoriskas chef Hans-Peter Dahlgren? Försöker han få reda på vad som hänt? Hur hanterar han alla tveksamheter på museet?

Svar: Han säger ingenting, utan hänvisar alla frågor till sin egen chef, förvaltningschef Marianne Dahlquist på Västarvet.

Försöker då hon att få reda på vad som hänt? Nej, hon konstaterar bara att hon inte tror det är sant att den utpekade enhetschefen efterforskat källor. Utan att undersöka saken tror hon mer på den utpekade chefen än på huvudskyddsombudet på Västarvet. Hur känns det att vara facklig förtroendeman på en sådan arbetsplats?

Samma dag som GP skriver om hur enhetschefen ska ha efterforskat källor åker Marianne Dahlquist ner från Vänersborg och informerar personalen om att enhetschefen får lämna sin tjänst på museet. Istället ska hon samordna och utveckla verksamheten i Västarvets butiker.

Läs hur ett nytt jobb redan var klart.

Men när GP försöker få reda på vad det är för tjänst vägrar Dahlquist åter att svara. Är det en vakant tjänst? Hur länge har den då varit vakant? Vem hade den förut? Är den utannonserad? Vem har sökt?

ANNONS

Eller är det en ny tjänst som skapats? Är den då utannonserad? Vad är meriterna på de som sökt jämfört med den före detta enhetschefen på Naturhistoriska?

Dahlquist vägrar svara.

Conny Brännberg, ordförande i kulturnämnden i Västra Götaland, är tydlig med att det inte får finnas några hittepåtjänster i regionen och att alla nya tjänster ska utlysas. Det handlar om trovärdighet och Västra Götalandsregionens varumärke, menar politikern som på tisdagen ska träffa Dahlquists chef, regiondirektör Ann-Sofi Lodin, och regionens kulturchef Staffan Rydén i ärendet.

De kanske kan få svar på frågorna om hur den före detta enhetschefen fick sin nya tjänst som butiksutvecklare.

De kanske också kan få svar på om Dahlquist utrett det eventuella grundlagsbrott som enhetschefen sägs ha begått. För även här är Conny Brännberg tydlig: "Minsta misstanke om lagbrott ska utredas och om vi begår lagbrott inom regionen så ska det polisanmälas".

En chef behöver inte alltid veta hur en knivig situation ska hanteras, men i så fall får man be om hjälp. Marianne Dahlquist har inte gjort sitt jobb.

På måndagen åtalades en prefekt vid Göteborgs universitet av Justitiekanslern just för att ha efterforskat källor efter en artikel i GP.

ANNONS
ANNONS