Personal på Naturhistoriska museet utreds för korruption

Enhetschefen fick en stor fin säng. Hennes släkting en släpkärra. Efter GP:s granskande artiklar har en anmälan om korruption gjorts på Naturhistoriska museet.

ANNONS
|

Ett par veckor efter GP:s avslöjande artiklar om hur Naturhistoriska museet bryter mot upphandlingsavtal och inte följer korrekta rekryteringsprocesser hölls ett extrainsatt möte på Västarvets kansli i Vänersborg. På mötet diskuterade Västarvets ledning,

Naturhistoriska museets chef Hans-Peter Dahlgren och fackliga representanter en anmälan som gjorts av skyddsombudet på museet. Den handlade dels om det som tagits upp av GP, men larmade också om en annan sak – under rubriken korruption påpekades att personal ätit gratis i museets kafé, haft dubbla rabatter i museets butik, okontrollerat lånat hem saker, ja till och med fått dyra saker som museet inte längre behövt.

ANNONS

När GP pratar med personal om gratisluncher och prylar återkommer hela tiden namnet på den enhetschef som i tidigare GP-artiklar fått kritik för massanställningar av släktingar och för att inte följa upphandlingsavtal. Det är till exempel hon som ansvarat för kaféet.

Själv avböjer hon att kommentera och hänvisar till Västarvets chef Marianne Dahlqvist. Hon säger att det stämmer att personal ätit gratisluncher utan att ha förmånsbeskattats, men att det infördes av en tidigare anställd kaféföreståndare utan ledningens vetskap.

– Det pågick i cirka ett år och när det blev känt under 2015 stoppades det.

Tror du verkligen att enhetschefen inte kände till detta?

– Ja, det är den uppgiften jag har.

Osannolikt, menar anställda GP pratat med. De säger också att uppmaningen om att gratisätandet kom först i samband med publiceringen av GP:s artiklar i februari.

– Men så sent som i förra veckan kom Hans-Peter Dahlgren rusande och sa att vi absolut inte får äta gratis mer i kaféet.

Sedan förra veckan får anställda inte heller längre lov att låna hem verktyg, kameraobjektiv och andra saker – något som tidigare varit kutym att göra, bara man sagt till. Enhetschefens systerson, tjänstledig sedan i januari, har till exempel sedan länge en byggnadsställning hemma hos sig.

ANNONS

– Den ska självklart lämnas tillbaka snarast, säger Marianne Dahlquist.

Men saker har inte bara lånats ut, prylar har också överlåtits till anställda. Bland annat ska en stor exklusiv järnsäng som tidigare använts i en utställning ha sålts till enhetschefen för ett par år sedan. Några köpehandlingar finns dock inte i museets bokföring.

Samma sak gäller museets tidigare släpkärra, den som sägs ha fraktat hem sängen till enhetschefen. Enligt Transportstyrelsens fordonsregister blev en annan av enhetschefens systersöner – ej anställd – ägare till den 2011. Sedan 2014 ägs den av hans kompis.

– Detta förfarande har inte förelagts mig eller ekonomichefen. Det följer definitivt inte VG-regionens regler och riktlinjer, säger Marianne Dahlquist.

Men hon vill inte kalla det som sker på Naturhistoriska museet för korruption.

– Jag tror det har funnits en tradition där det inte alltid är så skarpa gränser mellan arbetet och det privata. Men regler och riktlinjer måste följas och självklart måste det här brytas.

Västarvets huvudskyddsombud Eva Melander Edsler tror dock det är lättare sagt än gjort.

– Förstår man inte att man gör fel är det svårt att ta till sig kritik. Man kanske skärper till sig för ett tag när tidningar skriver, men är snart inne i gamla hjulspår igen. Det finns ingen quick fix.

ANNONS

Läs GP:s tidgare granskning:80 personer sökte jobb förgäves på Naturhistoriska

Fotnot:Fotnot: Enhetschefen är sedan en tid tillbaka tillfälligt omplacerad, enligt Marianne Dahlquist efter eget önskemål. För tillfället har museichefen Hans-Peter Dahlquist tagit över hennes arbetsuppgifter. Marianne Dahlquist har också bestämt att Naturhistoriskas kafé ska läggas ut på entreprenad. Sedan den 1 januari 1999 ägs och drivs museet av Västra Götalandsregionen. Sedan 2003 ingår Naturhistoriska i Västarvet.

ANNONS