När tullen kontrollerade en väska, som en man hade med sig från Thailand, hittade de 62 utrotningshotade djur. Arkivbild.
När tullen kontrollerade en väska, som en man hade med sig från Thailand, hittade de 62 utrotningshotade djur. Arkivbild. Bild: Josefine Stenersen

Tullen på Landvetter hittade väska med 62 utrotningshotade djur

När tullen på Landvetter flygplats öppnade en resenärs väska gjordes en förvånande upptäckt: dussintals utrotningshotade sköldpaddor, ödlor och ormar var gömda där. Mannen, som erkände smugglingen under förhör, är nu spårlöst försvunnen, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

I februari anlände ett plan från Thailand till Landvetter flygplats. Tullen stoppade en man för att kontrollera hans väska. Där hittade de snorklingsutrustning – och 62 utrotningshotade djur. Det var 31 sköldpaddor, 27 salamandrar, tre ormar och en leguan, skriver Aftonbladet.

Alla salamandrar hade dött, troligtvis efter att ha klämts ihjäl i det trånga utrymmet.

Tullen kontaktade Jordbruksverket, som sa åt tulltjänstemännen att själva identifiera djuren.

– Vi fick själva ringa runt för att veta hur de skulle hanteras, om de var farliga eller giftiga, om de kunde ges vatten, och så vidare, säger en källa på Tullverket till tidningen.

ANNONS

Fick råd av ”Skansen-Jonas”

Efter att har ringt till kollegor i Stockholm hamnade tulltjänstemännen till slut hos Jonas Wahlström, som är ägare av det aktiebolag som förestår Skansen-Akvariet och känd för att upplysa allmänheten om djur i tv.

På hans inrådan åkte tulltjänstemännen och köpte plastbackar att lägga djuren i.

De ska sedan ha hänvisats vidare till polisen av Jordbruksverket.

– Polisen har varken lokaler, personal eller rutiner för att ta hand om dessa djur, säger källan på Tullverket till Aftonbladet.

Djuren blev kvar i plastbackarna i Tullverkets lokaler över natten. Först dagen efter blev djuren upphämtade av en expert, som Tullverket själva lyckats få tag i.

Smugglaren spårlöst försvunnen

Mannen som hade tagit med sig djuren från Thailand anhölls och förhördes. Han sa sig ha agerat mellanhand och fått djuren från krog i Thailand. För att lämna dem vidare skulle han få 1 500 kronor.

Efter ett andra förhör försattes han på fri fot och har sedan dess försvunnit spårlöst.

Åklagare Roger Olsson leder ärendet och säger att mannen blev släppt eftersom utredningen var färdig.

– Nu handlar det bara om lagföring, och ett åtal kräver inte att någon befinner sig på plats för att kunna väckas, säger Roger Olsson till Aftonbladet.

ANNONS

Så gick det för djuren

De utrotningshotade djuren befinner sig nu hos Kolmårdens räddningsinstitut, vilket kostar Tullverket tusentals kronor om dagen, enligt tidningen.

Alla sköldpaddor utom en har överlevt och kommer troligtvis skickas vidare till djurparker. Även de tre ormarna har överlevt och Kolmården ska behålla en av dem.

Leguanen har avlivats efter beslut från myndigheterna.

LÄS MER:Travponnyn sköts med fyra skott

LÄS MER:Tullpersonalen beväpnas – ser mer knark än någonsin vid Öresund

LÄS MER:Hund hittade gömma – med tre vapen och tio kilo knark

ANNONS