Vapnet som polismannen råkade avlossa var ett automatvapen av typen MP5.
Vapnet som polismannen råkade avlossa var ett automatvapen av typen MP5. Bild: Johan Nilsson/TT

Sköt med automatvapen på stationen – polis varnas

Polismannen avfyrade av misstag ett automatvapen på polisstationen i Landvetter.
Skottet gick rakt igenom en vägg och fastnade i taket på toaletten intill.
Nu varnas han av myndighetens ansvarsnämnd.

ANNONS

Var först med det senaste från GP krim

Från brott till begravning – GP:s krimjournalistik är bredare än någonsin. Från breaking news till initierat reportage, missa aldrig en nyhet.

Följ Brott och straff och få en pushnotis direkt när en ny artikel dyker upp.

Det var efter ett arbetspass i december som polismannen befann sig på stationen i Landvetter tillsammans med fyra andra personer. Under passet hade polismannen i fråga burit ett förstärkningsvapen av typen MP5, ett automatvapen.

I anmälan gjord av polismyndigheten framgår det att mannen tyckt att trumman som används för att kontrollera så att vapnet är tömt stod i ett för trångt utrymme. I stället valde han då att ställa sig avsides i rummet när han tog ut vapnet ur väskan. Han upptäckte då att det satt ett magasin i vapnet.

Sköt rakt genom väggen

Polismannen tog ut magasinet och ställde sig en bit bort från kollegerna. Han riktade vapnet snett uppåt och tryckte av för att kontrollera att vapnet var säkert.

ANNONS

Då avfyrades ett skott som gick igenom vapenrummets vägg och fastnade i taket på toaletten bredvid, som turligt nog var tom.

Erling Straxäng på polisens grupp för skiljande och disciplinärenden konstaterade i samband med anmälan att vådaskott är något som ibland sker.

– Vi utbildas i det här och det finns en noggrannhet i säkerheten. Sedan händer det saker ibland och vådaskott är naturligtvis inte bra. Då är det något som har brustit. Men generellt sett är vi väldigt noga med det här, säkerheten är viktig.

Polisen varnas

Händelsen anmäldes av Polismyndigheten till Polisens ansvarsnämnd som nu kommit med ett beslut.

”Vådaskottet har avlossats i ett utrymme som är avsett för vapenhantering. Även med beaktande av att andra personer befann sig i utrymmet finner nämnden vid en samlad bedömning att en varning är en tillräckligt ingripande påföljd. Påföljden bestäms därför till en varning”, går det att läsa i beslutet.

Även Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare har prövat händelsen i straffrättsligt hänseende, men beslutade att lägga ner förundersökningen angående tjänstefel.

LÄS MER:Polis sköt vådaskott med automatvapen – på stationen

LÄS MER:Ledig polisanställd kände igen misstänkt våldtäktsman

LÄS MER:Flera tillslag mot misstänkt grovt insiderbrott

ANNONS