Ekobrottsmyndigheten har anhållit en rad personer, misstänkta för insiderbrott. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten har anhållit en rad personer, misstänkta för insiderbrott. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Flera tillslag mot misstänkt grovt insiderbrott

Tolv personer har anhållits misstänkta för grovt insiderbrott, skriver Ekobrottsmyndigheten.
Totalt misstänks 25 personer i Sverige och Norge efter parallella tillslag.

ANNONS

Brottsmisstankarna kopplas till aktiehandel i ett svenskt mjukvarubolag innan det skulle offentliggöras ett uppköpsbud på företaget.

– Det rör sig om handel som skedde under hösten och vi har arbetat med det sedan årsskiftet. Det ovanliga är att vi har ett ganska stort antal norska medborgare som har handlat på den svenska marknaden, säger kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten som leder förundersökningen.

Utöver insatsen i Sverige ska norsk polis ha gripit fyra misstänkta i Norge varav en har begärts häktad. Ytterligare nio misstänkta i Norge har hörts av norsk polis.

– Det har riktats tvångsåtgärder mot 13 personer i Norge. Det handlar om personer som har handlat samt någon person som misstänks ha lämnat information.

ANNONS

Brottsrubriceringen för samtliga misstänkta gäller grovt insiderbrott samt några fall av normalgraden.

Flera av de misstänkta i ärendet är släkt eller nära anhöriga, skriver Ekobrottsmyndigheten. Ingen av de misstänkta är anställd på det aktuella bolaget.

"Just nu fokuserar vi på förhör med de misstänkta. Vi har även gjort ett stort antal beslag vid insatsen som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om datorer, telefoner och annat material", säger Björn Rygart, poliskommissarie vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm.

ANNONS