NMR störde manifestation för Förintelsens offer

Under en ceremoni i Borås för hedra Förintelsens offer, dök personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen upp och störde manifestationen.
– Det har varit NMR:are på platsen med plakat och banderoller. Dom blev avvisade och en brottsanmälan har upprättats, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

ANNONS
LocationBorås, Västsverige||

Evenemanget för att minnas och hedra Förintelsens offer ägde rum vid Kulturhuset på P A Halls terrass i de centrala delarna av stan och var arrangerat av kommunen och ett antal frivilligorganisationer.

Polis fanns på plats i trygghetsskapande syfte.

– Initialt var det 10-15 individer från NMR. Exakt hur många som sedan var med är lite oklart. De avvisades i alla fall och tilldelades en annan plats för sin icke tillståndsgivna demonstration, konstaterar Pernilla Henry.

Enligt Borås Tidning avbröts manifestationen av att åtminstone sex individer med koppling till NMR tågade in med främlingsfientliga plakat och banderoller.

Personerna uppges även ha fotograferat människor som deltog i ceremonin och delat ut flygblad.

ANNONS

– Det har upprättas en anmälan om brott mot ordningslagen och i ett senare skede får vi reda ut vem som var ansvarig för NMR:s sammankomst, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl i polisregion Väst.

Enligt polisen ska det dock inte ha uppstått några oroligheter vid platsen.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas årligen den 27 januari, den dag 1945 då styrkor ur den sovjetiska Röda armén befriade fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS