Mannen har vid fyra tillfällen ertappats med att befinna sig inom det område i Göteborg där han är förbjuden att vara.
Mannen har vid fyra tillfällen ertappats med att befinna sig inom det område i Göteborg där han är förbjuden att vara. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Man döms för överträdelse av vistelseförbud i Göteborg

En man i 25-årsåldern döms till fängelse för att ha brutit mot sitt preventiva vistelseförbud i centrala Göteborg.
Mannen själv menar att han inte riktigt förstått vad förbudet innebär och att han därför inte borde dömas för något brott.

ANNONS
|

Var först med det senaste från GP krim

Från brott till begravning – GP:s krimjournalistik är bredare än någonsin. Från breaking news till initierat reportage, missa aldrig en nyhet.

Följ Brott och straff och få en pushnotis direkt när en ny artikel dyker upp.

Mannen i 25-årsåldern var en av de första att få ett preventivt vistelseförbud utfärdat mot sig i Göteborg. Området han inte får vistas i innefattar stora delar av centrala stan, bland annat Nordstan, Brunnsparken och Centralstationen.

Han anses ha en ledande ställning i en gruppering som skapar otrygghet genom bland annat narkotikabrottslighet och stölder.

Trots att förbudet gäller fram till i mitten av oktober har mannen enligt åtalet brutit mot vistelseförbudet vid fyra tillfällen. Mannen medger att han har vistats i området vid dessa tillfällen, men att han åkt kollektivtrafik och gjort ett par mindre ärenden. Eftersom han trodde att det var tillåtet nekar han till brott.

ANNONS
Kartan över området där mannen inte får vistas under ett halvår.
Kartan över området där mannen inte får vistas under ett halvår. Bild: Polisen

Ytterligare en person åtalad

Men tingsrätten köper inte att han inte skulle varit medveten om villkoren för vistelseförbudet

”Av förbudets ordalydelse framgår det att förbudet även omfattar fordon på allmän plats. Tingsrätten anser därför att NN:s invändning om att han saknade kännedom om att han inte fick åka kollektivt genom området som omfattades av vistelseförbudet har motbevisats genom åklagarens bevisning,” går det att läsa i domen.

Mannen döms till fängelse i en månad.

– Jag kan konstatera att domstolen delar min bedömning i skuldfrågan och att han får ett fängelsestraff. Sen får jag fundera på om man bör överklaga den för att få lite mer vägledande praxis i skuldfrågan. Det är ju så oerhört oprövat, säger åklagare Lisa Tenfält.

GP har sökt mannens advokat.

Ytterligare en man är åtalad för att ha brutit mot sitt preventiva vistelseförbud i Göteborg .

LÄS MER:Två åtalas för att ha brutit mot vistelseförbud i Göteborg

LÄS MER:Säkerhetszon i Norrköping – landets första

ANNONS