Kriminalvården ska bygga ut.
Kriminalvården ska bygga ut. Bild: Per Danielsson/TT

Kriminalvården bygger ut – tre gånger så många fängelseplatser

Kriminalvården bygger ut och 9 000 platser på landets anstalter och häkten ska bli 27 000 inom tio år. Dessutom öppnar myndigheten för att hyra gamla sjukhus eller skolor – man kan även tänka sig att hyra platser utomlands.

ANNONS
|

Kriminalvården har lämnat in sin tioårsplan, där man har tagit höjd för Tidöavtalets reformer och hur det kommer att påverka verksamheten. I dag har Kriminalvården 9 000 platser på Sveriges anstalter och häkten.

– Det går inte med exakthet att förutspå var det faktiska platsbehovet kommer att hamna. Våra beräkningar visar på ett ganska stort spann. Vi planerar för 27 000 platser inom en tioårsperiod, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård, i ett pressmeddelande.

– Med den utbyggnadsplanen har Kriminalvården sträckt sig så långt som vi bedömer vara möjligt utifrån dagens förutsättningar.

Planerna innebär att Kriminalvården skulle behöva anställa fler.

ANNONS

”Anstalts- och häktesverksamheten bedöms kunna öka med cirka 15 000 årsarbetskrafter, en dubblering jämfört med idag”, skriver man i pressmeddelandet.

Förslag: Hyr gamla sjukhus eller skolor

Kriminalvården har dessutom tagit fram flera alternativa förslag för att frigöra platser:

  • Möjligheten att hyra platser utomlands, att hyra andra potentiella fastigheter till exempel gamla sjukhus eller skolor, samt använda fängelsefartyg skulle kunna utredas
  • Hemarrest eller områdesarrest kan utredas som alternativ till häktning
  • Användningen av elektronisk övervakning, IÖV, kan utökas

Under torsdagen meddelade regeringen på en pressträff att man räknar med att högre straff kommer skapa högre tryck på den redan ansträngda kriminalvården. Därför startas nu en utredning för att se om man kan skriva avtal med andra länder om att hyra fängelseplatser.

Vilka länder som skulle kunna bli aktuella är inte bestämt, men justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att man kommer kolla på länder i ”närområdet”.

– Man kan tänka sig Norden och Europa. Det är framför allt där som erfarenhet finns med andra jämförbara länder som hyrt platser utomlands, sa han på torsdagen.

Planerna på Kriminalvårdens utbyggnad förväntas öka myndighetens anslagsbehov; från drygt 18 miljarder kronor 2024 upp till drygt 40 miljarder kronor 2033.

LÄS MER:Regeringen om att hyra fängelseplatser utomlands

LÄS MER:Sverige kan skicka fångar utomlands – Norge och Danmark har försökt

LÄS MER:Facket om hyrfängelser: Knappast lösningen

LÄS MER:Jimmie Åkesson vill skicka svenska fångar till Rumänien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS