Iran uppges ha planerat mord på svenska judar

Enligt Ekot misstänks iranska agenter ha planerat mord på svenska judar. En av måltavlorna uppges ha varit Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.
– Det känns surrealistiskt, säger han till GP.

ANNONS
|

I april 2021 greps ett iranskt par i Stockholmsområdet, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Paret utvisades till Iran 2022, och ansågs då utgöra ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige.

Nu visar en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort att paret misstänks vara hemliga agenter kopplade till Irans militära underrättelsetjänst – och att de ska ha kartlagt tre tilltänkta mordoffer i Sverige. Alla tre svenska judar.

Enligt Ekot var en av de tänkta måltavlorna för terrordådet Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

– Det känns surrealistiskt och även om det har gått några år så är det svårt att ta in. Och jag vet inte exakt hur nära eller konkret det var. Det är ju mycket som säkerhetspolisen har hållit för sig själva och inte berättat, säger Aron Verständig till GP.

ANNONS

LÄS MER:30 judar talar ut om antisemitism år 2023 i stor GP-granskning

Åklagaren Hans Ihrman säger att man inte lyckades samla ihop tillräcklig bevisning mot de två agenterna för att kunna väcka åtal, men att misstankarna att de planerade mord i Sverige stärktes under utredningens gång.

– Jag gjorde bedömningen att skulle det här ha fullföljts, våld mot de här personerna, så skulle det få stora konsekvenser för Sverige, säger Hans Ihrman till Ekot.

Enligt Ekots källor har det misstänkta paret kopplingar till Irans islamiska revolutionsgarde, en militärorganisatioin och underrättelsetjänst. Något som också bekräftas av Säpo.

Aron Verständig säger till GP att han inte vet varför just han misstänks ha varit en av måltavlorna.

– Det är en bra fråga. Men det har såklart en koppling till att jag är en företrädare för judar.

Utredningen av paret är hemligstämplad, och det har tidigare inte varit känt vilka som var måltavlor i de dåd som misstänks ha planerats. Men nu bekräftar alltså Aron Verständig att han var en av de målsägande i den förundersökning som gjordes.

– Jag hade inte tänkt att prata om det här, och jag tvekade nu också. Men sedan landade jag ändå i att det är viktigt att tala tydligt om den här typen av frågor. Och idag mår jag bra. Jag har inte låtit det här påverka mitt liv på det sättet. Jag tror snarare att de i min närhet tycker det är jobbigt, säger han.

ANNONS

Enligt Ekots granskning fick det misstänkta agentparet asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrationsverket ska ha varnas om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) kommenterade under tisdagen fallet:

– Det är väldigt allvarligt, nu skedde det här under den förra regeringen. Men vi jobbar brett med att stärka säkerheten runt hela asylprocessen, säger hon enligt TT vid en pressträff.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS