30 judar talar ut om antisemitism år 2023 i stor GP-granskning

Stenar genom fönster, judiska barnfamiljer som dödshotats och vandaliserade hus. I en stor GP-granskning väljer nu 30 svenska judar att berätta om antisemitismen och judehatet som exploderat i Sverige – sen terrordåden i Israel den sjunde oktober och bombningarna och invasionen av Gaza.
– ”Dö din smutsiga jude”, ”Hitler borde avslutat jobbet”, jag har hört allt, säger Victor som tvingats fly sitt hem i Göteborg.

ANNONS
|

Sedan Hamas terrordåd i Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget i Gaza har antisemitismen ökat lavinartat runt om i Europa. Enligt EU-kommissionen har mängden antisemitiska incidenter och hatretorik i Europa nått extraordinära nivåer. Ökningen gäller även Sverige.

Judar attackerade i skolor och hem

GP har intervjuat ett 40-tal judar och judinnor runt om i Sverige som utsatts för antisemitism och hatbrott sen den 7 oktober. Ett 30-tal judar från framförallt Göteborg, Stockholm och Malmö vittnar nu om hur de attackerats i sina hem, dödshotats och trakasserats. I flera fall rör det sig om judiska barn och ungdomar.

En av de drabbade är ”Sarai” i 50-årsåldern som överlevde terrordåden i Israel, men sen attackerades i sitt hem hemma i Sverige. Två stora stenar kastades rakt igenom hennes vardagsrumsfönster.

ANNONS

– Jag bara skrek rakt ut. Micken i zoom-mötet var på och jag skrek ”De krossar min ruta! De krossar min ruta!”, säger Sarai i granskningen.

Journalisten Negar Josephi kritiserar kollegor

I granskningen vittnar även 32-åriga Victor om hur han tvingats fly sitt hem i Göteborg, frilansjournalisten Negar Josephi i Stockholm om hur hon mött antisemitism bland journalistkollegor och församlingsledaren John om hur människor ger sig på judiska församlingen i Göteborg dagligen.

– Han ler mot mig och säger att jag har ett fint halsband på mig. Sekunden efter ändras hans ansiktsuttryck. Och så säger han: ”Vi kommer ta er alla. Varenda en av er”, säger 27-åriga ”Viola” i granskningen.

Läs hela reportaget här:

ANNONS