Gunnar Strömmer: Tror inte på censur av gangsterrap

Göteborgsrapparen C.Gambino är en av flera gangsterrappare som mördats de senaste åren.
Den sittande regeringen har gett polisen nya verktyg för att bekämpa den organiserade brottsligheten men att, som i Storbritannien, censurera texter som kan tolkas som våldsromantiserande, tror inte justitieminister Gunnar Strömmer på.
– Men det innebär inte en skyldighet för någon att lyfta fram, prisa eller hylla det som sägs, säger Gunnar Strömmer.

ANNONS
|

Var först med det senaste från GP krim

Från brott till begravning – GP:s krimjournalistik är bredare än någonsin. Från breaking news till initierat reportage, missa aldrig en nyhet.

Följ Brott och straff och få en pushnotis direkt när en ny artikel dyker upp.

I oktober 2021 sköts den Grammisvinnande gangsterrapparen Einár ihjäl i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Året innan blev han kidnappad av personer ur det kriminella Vårbynätverket.

I veckan sköts rapparen C.Gambino ihjäl i ett garage på Hisingen. I maj i år vann han pris för årets hiphop på Grammisgalan och bara några dagar innan dödsskjutningen släppte han det som skulle bli hans sista låt, ”Sista gång”.

Det är ett par exempel på hyllade och lyssnade gangsterrappare som inte bara sjunger om våld och kriminalitet utan som också på ett eller annat sätt blivit en del av det.

Gunnar Strömmer: ”Jag är ingen vän av censur”

I Storbritannien kan man enligt lag tvingas få sina låttexter godkända av polisen, som ett försök att minska gängvåldet och romantiseringen av livsstilen kopplat till det. Saker som kan censureras är hån av rivaliserande gäng, eller att på olika sätt nämna våldsdåd.

ANNONS

Men att införa en liknande lag i Sverige tror inte justitieminister Gunnar Strömmer på.

– Jag har svårt att se det framför mig, jag är ingen vän av censur. Jag tror att vi i ett fritt och öppet samhälle, i grund och botten, måste tillåta yttranden och kulturyttringar med ett innehåll som vi tycker är stötande och som vi ser kan få väldigt negativa konsekvenser. Men med det sagt, att inte vilja censurera är inte samma sak som att acceptera eller tolerera, säger Gunnar Strömmer.

Han menar i stället att samhället i övrigt inte bör bidra till den glorifiering som kan målas upp i texterna, genom att exempelvis bekräfta artisterna och deras musik.

– Det har funnits en romantisering av gangsterkulturen, den har också burits av väldigt etablerade sammanhang i samhället, som exempelvis att personer i den här kulturen mottagit priser av olika slag. Jag tror att det är otroligt viktigt att det omgivande vuxna samhället, det anständiga samhället, inte bidrar till en glorifiering av det som den här musiken ger uttryck för.

”Samhället behöver inte bekräfta”

Med glorifieringen menar Gunnar Strömmer de pengar och statussymboler som visas upp och som ger sken av en viss livsstil.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att på andra sätt slå mot det som kan skapa en attraktivitet i en livsstil eller en kultur i kriminella nätverk. En sak är att slå mot pengarna, tillgångarna, prylarna. Statussymbolerna. Vi gör mycket nu för att rättsväsendet ska kunna gå rakt på och ta de här sakerna för att på det sätter slå undan benen för den kriminella ekonomin och på det sättet också minska attraktiviteten i gangsterkulturen.

ANNONS

En preventiv brottsbekämpande åtgärd som Gunnar Strömmer lyfter fram är att arbeta med värderingar.

– Om det etablerade samhället bekräftar de värderingar som kommer till uttryck i en gängkriminell miljö, då är det också ett aktivt ställningstagande som jag för egen del inte uppskattar. Jag tror inte på att förbjuda, men man får inte vara blåögd. Man måste förstå vad det står för och vilken attraktionskraft det kan ha gentemot unga människor som kan dras in i den här miljön.

Hur stor påverkan musiken har eller kan ha på unga människor vill Gunnar Strömmer inte uttala sig om.

– Jag kan inte bedöma det och jag tänker inte moralisera över unga människors musikval. Nu uttalar jag mig inte om någon specifik artist eller låttext, utan på ett allmänt plan, men om det är så att det finns kulturyttringar som glorifierar en kriminell livsstil eller brottslighet så tycker jag inte det ska förbjudas men jag tycker heller inte samhället behöver bekräfta det.

LÄS MER:Två män anhållna efter mordet på C.Gambino

LÄS MER:Vi måste stoppa den fria rörligheten för gängen

LÄS MER:Kristersson: Säkerhetszon löser inte allt

ANNONS