Föräldrarna i ättiksfallet får åtta års fängelse i hovrätten

De tvingade sin dotter att dricka ättika, band fast henne i en bilbarnstol i tvättstugan och lät henne gå med gamla blöjor så länge att hon fick allvarliga sårskador i underlivet.
Nu fastställer hovrätten fängelsestraffen mot de två föräldrarna – men motivet förblir ett mysterium.
– Det kommer jag grunna på för alltid, varför man gör så här mot ett barn. Det är obegripligt, säger åklagaren Ingegerd Jigin.

ANNONS
|

Den lilla flickan, som när brotten begicks var i sjuårsåldern, växte upp i en familj med sex barn. Varför just hon blev utsatt har varken åklagare eller polis lyckats komma underfund med. Men att hon farit väldigt illa i sitt eget hem blev tydligt på julaftons morgon 2022.

Då kom flickan till barnakuten kraftigt nedkyld, med allvarliga frätskador på de inre organen. Hon var till en början knappt kontaktbar och tillståndet bedömdes som livshotande.

Pappan, som tagit henne till sjukhuset, hävdade att flickan självmant druckit ättikssprit som stått framme i bostaden, men misstankarna riktades snabbt mot föräldrarna.

Två dagar senare greps de och en omfattande polisutredning inleddes.

ANNONS

De skador som ättikan orsakat visade sig vara så omfattande att flickans magsäck förstörts och fick opereras bort. Dessutom upptäcktes under sjukhusvistelsen läkta frakturer i både armar och ben. Hon hade blåmärken och ärr på kroppen, och hudskador i underlivet. De sistnämnda tros ha uppkommit som en följd av att blöjor inte har bytts under lång tid.

Här, i en bilstol i tvättstugan, ska flickan ha hållits isolerad från resten av familjen.
Här, i en bilstol i tvättstugan, ska flickan ha hållits isolerad från resten av familjen. Bild: Foto: Polisen

När flickan förhördes kunde hon berätta att hon flera gånger blivit inlåst i tvättstugan, där hon spänts fast i en bilbarnstol. Bland annat dagen innan hon togs till sjukhus, då hon ska ha isolerats i tvättstugan medan mamman och syskonen klädde julgranen.

– Dom försöker gömma mig. Vill inte att barnen ska tro att jag är där inne, har hon sagt i polisförhör.

Flickan var under höstterminen 2022 bara i skolan vid fyra tillfällen. Någon orosanmälan gjordes aldrig.

Föräldrarna nekar

Föräldrarna, som är tidigare ostraffade, har hela tiden nekat till brott och menar att flickan skadat sig själv. Något som tingsrätten inte bedömde som trovärdigt. Paret dömdes där till åtta års fängelse för bland annat synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

Domen överklagades av både åklagaren och föräldrarna och på fredagen kom hovrättens beslut. Där har man i stora drag gjort samma bedömning som tingsrätten. Hovrätten anser att den enda rimliga förklaringen till att barnet fått i sig ättikan är att föräldrarna tvingat i henne den och man skriver också i domen att de två ”agerat tillsammans och i samförstånd och med uppsåt”.

ANNONS

Domen på åtta års fängelse för de båda fastslås därmed. Dessutom höjer man den summa som de båda föräldrarna ska betala i skadestånd till flickan, från en miljon kronor till 1,5 miljoner.

– Jag är väldigt nöjd med domen, totalt sett. Det enda är att man hade önskat sig en något längre påföljd, som jag hade yrkat på, säger Ingegerd Jigin.

Ingegerd Jigin är åklagare i det så kallade ättiksfallet.
Ingegerd Jigin är åklagare i det så kallade ättiksfallet. Bild: Johan Nilsson/TT

En ändring från tingsrättens dom var att hovrätten dömde föräldrarna även för den nedkylning som flickan led av när hon kom till sjukhuset.

– Det var en viktig ändring och det känns väldigt bra, säger Ingegerd Jigin.

Hon har tidigare berättat att flickan återhämtat sig och mår väl efter omständigheterna. Hon har också, sedan hon flyttats till ett familjehem, återvänt till skolan och familjehemsmamman säger sig inte ha sett några tecken på självskadebeteende.

Motivet ett mysterium

För åklagaren Ingegerd Jigin innebär hovrättsdomen slutpunkten för ett ärende som inte liknat någon annat. Och hon konstaterar att föräldrarnas motiv till den grymma behandlingen av deras dotter förblir höljt i dunkel.

– Det kommer jag grunna på för alltid, varför man gör så här mot ett barn. Det är obegripligt, säger hon och fortsätter:

– Det finns många olika tankar kring detta. Alltifrån att man har avhumaniserat ett barn, eller att man velat tjäna pengar på att ha ett sjukt barn, eller det mest vedervärdiga – att man utnyttjat barnet sexuellt. Vi vet inte. Föräldrarna berättar ju inte någonting, utan menar att de har behandlat henne som alla andra barn. Men det har vi ju visat att de inte har gjort.

ANNONS

De båda föräldrarna döms mot sitt nekande. I en kommentar till GP säger kvinnans advokat Ebba Gerleman att mamman är ”ledsen och besviken över domen”.

Hon fortsätter:

– Hon hoppades att hovrätten skulle göra en annan bedömning än tingsrätten. Hennes inställning har inte förändrats på något sätt, hon förnekar att hon utsatt sin dotter för brott.

Vill överklaga

Pappans advokat Anders Elvingsson säger sig vara förvånad över hovrättens slutsatser, inte minst vad gäller det allvarligaste delen – ättikan som närapå dödade flickan.

– Man har ju fortfarande inte kunnat presentera hur man menar att min klient har tillsett att målsäganden har fått i sig ättikan. Utan det bygger på att man menar att ingen dricker det frivilligt. Men man har inte kunnat presentera hur det skulle ha gått till. Och ändå dömer man.

Han ifrågasätter även att rätten slår fast att brottet skett i samförstånd mellan de två makarna, och säger att pappan vill överklaga domen till Högsta domstolen.

– Jag har talat med min klient och han är besviken över domen. Han hade en förhoppning om att det skulle ogillas i sin helhet, säger Anders Elvingsson.

LÄS MER:Föräldrarna i ättiksfallet tidigare ostraffade

LÄS MER:Flickans ombud: Hon har ett tryggt hem nu

LÄS MER:Ättiksfallet: BVC anmäler sig själv

LÄS MER:Mostern till flickan i ättiksfallet: "Sjukt"

ANNONS